Kupi karte za utakmice 062 599 630

U posljednje vrijeme zaljubljenici u rukomet u BiH svjedoci su loših rezultata rukometne reprezentacije naše jedne nam i jedine države Bosne i Hercegovine. Sve češće gubimo utakmice i imidž na evropskoj i svjetskoj sceni. Za sve nas koji volimo i obožavamo rukomet i svoju jedinu državu, koji volimo i poštujemo našu himnu i državnu zastavu, sve ovo jako teško pada. Tužni smo i razočarani jer je naša država rasadnik rukometnih talenata i zato naša reprezentacija može i mora i više i bolje.

A sve to u vrijeme kada su u BiH dobro ”rodili” rukometni talenti i rukometne zvijezde, kada mnoga djeca uče i vole rukomet, kada su dječji i ne samo njihovi uzori dugogodišnji sjajni kapiten Mirsad Terzić, zatim u svakom pogledu predobri Nikola Prce, izuzetna braća Burić, Vladimir Vranješ, Josip Perić, odlični Marko Panić, Ivan Karačić i drugi koji su super rukometaši, pravi Bosanci i Hercegovci, koji nisu zaboravili igrati rukomet!

Nešto drugo ne štima, a zbog posljednjih rezultata, pada popularnost ovog popularnog sporta. Sve se to dešava uz gubljenje utakmica koje se ne smiju gubiti. I sa boljim, ali i lošijim protiivnicma.

Uvijek kažu: riba smrdi od glave… I to je tačno! Dugo je nešto trulo u bh. rukometnom savezu koji, između ostalog, treba da vodi i reprezentaciju i ukupno rukomet.

Naravno, mnogo problema ali i rješenja se nalazi u odabiru funkcije selektora naše državne rukometne reprezentacije koji se često birao više politički, a manje iz struke.

Za selektora BiH se ne bi smjeli birati oni koji ne vole ili nisu zaljubljenici u državu BiH. Takvi ne bi smjeli biti ni u Upravnom odboru ni u Predsjedništvu Saveza BiH, znači ne mogu se za selektora birati nekompetentni ljudi, jer su onda i selektori nekompetentni.

Zbog toga predlažem rukometnim organima BiH, koji dugo spavaju, da izađu iz nacionalnih ljuštura i latergije beznađa i za selektora izaberu nekoga ko je u bh. rukometnoj bazi, ko voli rukomet i ko voli svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Takvih sigurno ima!

Miki Filipović je zasigurno jedan od njih. Rukometni je znalac i fanatik, trenutno je trener RK Čelika u Zenici, koji ovaj klub vodi prema zvijezdama.

Evo odlika koje posjeduje Miki Filipović:

 • ”Do ušiju” je zaljubljen u rukomet, a ne u novac;
 • Stručan je i odličan rukometni strateg;
 • Voli svoju državu Bosnu i Hercegovinu;
 • Profesionalac je od glave do pete. Miki, pored svog redovnog posla kao velemajstor na CNC mašini, svaki dan sjeda u auto i iz Doboja dolazi u Zenicu, radi treninga i treniranja svog tima. Ako trenutno nema auta, ide vozom, kamionom, motorom…
 • Miki živi rukomet i za rukomet, obožava rukomet i sve rukometaše, posebno one najtalentovanije i najvrjednije;
 • Nije mu bitno ko je koje nacije ili religije, već kakakv je čovjek;
 • Miki ne živi za novac već za rukomet;
 • Ne voli ni na terenu ni bilo gdje nepravdu! Poginuo bi za pravdu, a priznaje samo sportske rezultate postignute na sportskom polju!
 • Ne voli grebatore u sportu, već ljude koji istinski daju sebe i svoj novac u interesu jačanja sporta, jer je i sam takav.
 • Igrač se Mikiju može nametnuti samo svojom igrom, znanjem, talentom, voljom, radom, treniranjem i borbenošću. Protekcije ne voli i sasijeca ih u korjenu;
 • Zna, hoće i može iz svakog igrača izvući maksimum maksimuma;
 • Iako ”galami” na igrače tokom treninga i utakmica, on ih istovremeno obožava i poštuje, motiviše ih na igru i rezultate, na pobjede, i zato se igrači na njegovu galamu ne ljute, već ga poštuju i podržavaju;
 • Kod njega nema forsiranja igrača ”po ljepoti”, već igraju najbolji, a posebno obožava one koji ”ginu” na terenu;
 • Alergičan je na umrežavanje sporta, rukometa i politike. Nije član nijedne političke partije;
 • Alergičan je na rukometne kuhinje, kada neki gledaju samo ”preko plota” ono šta se dešava u onom drugom a ne u svom vlastitom klubu, i onda izmišljaju, pljuju one druge, a ne vide šta se dobro ili loše dešava u njihovom dvorištu;
 • Sport vidi isključivo kao ljubav i nadmetanje, a ne kao mržnju i štimanje rezultata, čega na žalost ima i u rukometu;
 • Na terenu je veliki motivator kakvog u životu nisam vidio i doživio za gotovo 50 godina mog rukometnog života.

Zbog svih tih Mikijevih osobina moj je stav: predlažem Mikija Filipovića za selektora državne reprezentacije BiH! Čovjek je iz naroda i u narodu u našoj Bosni i Hercegovini! Rođeni je Sarajlija koji živi u Doboju, a obožava Zenicu i sve bh. gradove.

Nije ni šovinista ni nacionalista, voli sve dobre ljude, bez obzira na vjeru i naciju! Ne pripada nijednoj rukometnoj kuhinji! Pravednik je i borac za pravdu! Za svoju bh. reprezentaciju spreman je raditi i besplatno! Velemajstor je rukometa i spreman je od ekipe napraviti motivisanu i borbenu i požrtvovanu momčad, tim. Veliki je primjer njegov ”proizvod”, odnosno ono što je napravio – novi RK Čelik, koji uspješno i sigurno vodi ka tituli Premijer lige BiH i Evrope. Sadašnji RK Čelik je njegov diplomski rad.

Siguran sam da bi Miki našu voljenu bh. reprezentaciju vodio do evropskih i svjetskih visina. Tamo gdje rukometnoj bh. reprezentaciji i jeste mjesto.

Zato je moj stav: Mikija za selektora!

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!