Kupi karte za utakmice 062 599 630

U Press centru gradske arene Husejin Smajlović u Zenici je održana press konferencija Rukometnog kluba Čelik povodom održavanja tradionalnog turnira Zaim Kobilica.

  • Učestvuju premijerligaši Bosna iz Visokog i Iskra iz Bugojna, te federalni ligaš RK Jajce i domaći Čelik
  • Učešća ekipa iz inostranstva koje su ranije potvrdile dolazak (RK Vardar, Partizan Beograd, RK Umag i Željezničar Niš) prolongirana za narednu godinu zbog korone

Prisutnima su se obratili Pane Škrbić, predsjednik kluba, Seldin Rizvanović, šef stručnog štaba i Faris Mrako, kapiten RK Čelika.

Učesnici turnira su Bosna, Iskra, Jajce i Čelik

”Ovogodišnji turnir je trebalo da bude najveći međunarodni turnir u regionu, a učešće na turniru su bili potvrdili i beogradski Partizan, skopski Vardar, Željezničar iz Niša i prošlogodišnji pobjednik ovog turnira, RK Umag. Naravno da smo se zbog pandemije koronevirusa dogovorili da se njihov dolazak ipak prolongira za sljedeću godinu, kada će, nadamo se, uslovi biti povoljniji i kada ćemo, vjerujemo, slaviti i ulazak RK Čelika u Premijer ligu BiH”, istakao je Pane Škrbić.

On je ponovo naglasio da se tradicionalni rukometni turnir održava u čast jednog od najboljih rukometaša RK Čelika svih vremena, Zaima Kobilice, koji je imao 12 nastupa za BiH i 17 za reprezaciju Italije. Uz sve to, RK Čelik ove godine obilježava i 70 godina postojanja i uspješnog rada.

Turnir 19. i 20. septembra

Plakat za 6. Turnir Zaim Kobilica
Plakat za 6. Turnir Zaim Kobilica

Turnir se održava 19. i 20. septembra. Najprije se 19. septembra u 17 sati sastaju ekipe RK Jajca i domaćina Čelika, a u 19 sati igraju RK Bosna Visoko i RK Iskra Bugojno. U nedjelju u 17 sati je susret za treće mjesto a u 19 je finalna utakmica. U 20 sati je uručenje pehara pobjedniku turnira za drugo i za treće mjesto, te za najboljeg igrača, najboljeg strijelca i najboljeg golmana turnira.

Turnir se održava uz poštovanje svih zakonskih mjera o zdravstvenoj zaštiti, bez publike i uz maksimalno prisustvo od 50 osoba u dvorani za vrijeme odigravanja utakmica.

Osim toga, Organizacioni odbor je planirao da delegacija RK Čelika posjeti i ove godine majku rahmetli Zaima Kobilice, istakao je Škrbić.

Rizvanović: rezultat je u drugom planu

Šef stručog štaba RK Čelika Seldin Rizvanović je, između ostalog, rekao:

Pressica RK Čelika povodom 6. Međunarodnog turnira Zaim Kobilica
Pressica RK Čelika povodom 6. Međunarodnog turnira Zaim Kobilica

– Samo u avgustu smo održali 41 trening. Sada na treninzima radimo pakleno, dva puta dnevno. Imamo veliki izbor igrača, gotovo na svakoj poziciji po tri igrača. Drago mi je da je turnir veoma jak ali će nama rezultat biti u drugom planu. Očekujem dobru igru i da prođemo bez povreda… Na turniru ću probati sve varijante i sve raspoložive igrače. Daćemo sve od sebe da pružimo dobru i kvalitetnu igru – rekao je trener Rizvanović.

Kapiten Čelika Faris Mrako ističe da se u Čeliku vrijedno i ozbiljno radi, da je atmosfera u klubu i timu izvanredna i da su svi spremni i orni za borbu za osvajanje prvog mjesta u Prvoj ligi Federacije BiH, kako bi se onda plasirali u Premijer ligu BiH, što im i jeste osnovni cilj.

Ekipa RK Čelika nikada nije bila kompletnija

Faris Mrako na presici RK Čelika
Faris Mrako na presici RK Čelika

”Ekipa nikada nije bila kompletnija. Sezona će biti duga i naporna, a sa ovim brojem igrača i nikada ”dužom klupom” imamo velike šanse da se plasiramo u Premijer ligu BiH. Što se turnira tiče, on nam dobro dolazi da na terenu provjerimo ono što smo vježbali. Igrači i ja smo optimisti i orni za žestoku borbu i, iako rezultat utakmica na turniru zaista nije bitan, priželjkujem i pitam – zašto ne bismo mogli osvojiti prvo mjesto ovog turnira?”, rekao je Faris Mrako.

Donacije prijatelja Čelika iz inostranstva

Na kraju presa se predsjednik Škrbić zahvalio bivšim igračima Čelika koji žive u inostranstvu i koji su donirali lopte za ekipu Čelika. Pozvao je i ostale bivše igrače i prijatelje RK Čelika da se uključe u ovu plemenitu akciju doniranja i pomoći ovom klubu.

Obavijestio je i sve ljubitelje RK Čelika i sporta da su u prodaji članske karte od 10, 20 i 50 KM.

”Ova donatorska akcija je krenula spontano, od naših dragih bivših igrača Ize Rizvanovića i Ermina Švrake iz Holandije, koji su kupili i poslali 10 lopti za našu Školu rukometa RK Čelika. Nakon toga se u ovu akciju uključuju i naši dragi, još uvijek aktivni igrači Hamza Hadžić iz Belgije i Kenan Biogradlija iz Njemačke, te još jedan naš bivši igrač koji je igrao za Čelik, koji nije Zeničanin a koji želi ostati anoniman”, istakao je Pane Škrbić, zahvalivši se svima na pomoći.

Poziv svim prijateljima sporta i Kluba da se priključe donatorskoj akciji

Ujedno je poručio Hamzi i Kenanu da su im vrata RK Čelika širom otvorena da se vrate iz Belgije i Njemačke i učestvuju u stvaranju novog RK Čelika za Evropu.

I na ovaj način pozivamo naše bivše igrače i prijatelje kluba koji žele da se uključe u akciju kupovine opreme i rekvizita ili eventualno da uplate sredstava na račun kluba.

– Uplate na račun Kluba i sve druge donacije podliježu kontroli, a kordinatori za ovu akciju su Seldin Rizvanović, Nedim Šehić i Sanel Hasanović – rečeno je na press konferenciji RK Čelika povodom nastupajućeg rukometnog turnira.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!