Kupi karte za utakmice 062 599 630

Rukometaši RK Čelika su odigrali prvu prijateljsku utakmicu pred novu prvenstvenu sezonu na memorijalnom turniru GORAN ČENGIĆ u Sarajevu u organizaciji RK Bosne. U toj utakmici RK Čelik je u regularnom toku utakmice nadigrao favorizovanog premijerligaša RK Bosnu (završeno 27:27), a RK Bosna je ipak na kraju pobijedila, u produžecima dva puta po pet minuta (34:29).

  • Utakmice u znaku povreda Faris Rujanca i Amara Kobilice
  • U finalnoj utakmici RK Vogošća pobijedila Bosnu (26:25)

Čelik u regularnom toku nadigrao protivnika, a RK Bosna pobijedila u produžecima

Bila je to fenomenalna, sjajna rukometna predstava, vrlo oštra, prava muška, borbena, ali u granicama fer pleja i na premijerligaškom nivou, utakmica u kojoj je u dobroj igri uživalo oko 150 gledalaca. U regularnom toku od 60 minuta utakmica je završena rezultatom 27:27. Minut i po do kraja utakmice Čelik je vodio dva gola razlike (27:25), a 30 sekundi do kraja 27:26 i imao napad. Onda je, umjesto da napravi dva gola razlike u svoju korist, Čelik izgubio loptu i u zadnjim sekundama utakmice RK Bosna je izjednačila na 27:27. Uslijedili su produžeci od dva puta po pet minuta, gdje je RK Bosna kao iskusnija ekipa bila bolja i ostvarila konačnu pobjedu rezultatom 31:29.

Inače, igrači oba tima za odličnu igru zaslužuju sve pohvale i aplauz. RK Bosna je bolje otvorila utakmicu i povela sa 2:0, a nakon toga se igralo gol za gol. U 15. minuti RK Čelik prvi put izjednačava rezultat (8:8), a u 20. minuti Čelik je poveo sa 11:10. U 26. minuti je bilo 13:12 za Čelik. Prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 15:13 za Čelik. U drugom poluvremenu nastavljena je žestoka borba dva odlična rivala. I dalje se igralo gol za gol, pa svi igrači oba tima zaslužuju sve pohvale.

Teška povreda Farisa Rujanca

Igru Čelika je donekle poremetila teška povreda Farisa Rujanca u 42. minuti utakmice, koji je do tada bio ponajbolji igrač Čelika. Ipak, Čelik je brzo konsolidovao svoje redove, ali je RK Bosna uspjela zabiti gol u zadnjim sekundama utakmice koja je u regularnom toku završena rezultatom 27:27.

Golove za Čelik u ovoj utakmici su postigli: Faris Rujanac (7), Amar Kobilica i Ante Dragičević (po 6), Edin Gušić (5), te Muauz Kusić (postigao 2 gola).

Posebno je za pohvalu da je odlično igrala odbrana Čelika na čelu sa golmanom Mevludinom Čehajićem (16 odbrana), te Danijelom Jurićem, Farisom Rujancem i Farisom Mrakom na čelu.

Zahvaljujući iskusnijim igračima Bosne, prije svih Aidu Selimoviću i Esi Mehinagiću, Bosna je pobijedila u produžecima utakmice. Konačan rezultat je: 34:29 za RK Bosnu.

Povrede ukupno tri igrača

Ova utakmica će biti posebno upamćena po jednoj tragičnoj neugodnosti za ekipu RK Čelika i odličnog igrača Farisa Rujanca. Do 42. minute Rujanac je postigao 7 golova i, uz Danijela Jurića, bio odličan u odbrani. U inače korektnoj ekipi RK Bosne, po pogubnoj igri se isticao igrač broj 8 (Mirko Damjanović) koji je pravio teške faule nad igračima Čelika. U jednom od više svojih žestokih startova Damjanović je u kobnoj 42. minuti igre oborio Farisa Rujanaca, da bi ga zatim nagazio po lijevoj nozi, pa je Rujanac zbog toga pod ljekarskim nadzorom i najvjerovatnije će pauzirati i biti van terena oko mjesec dana.

– Tužan sam što smo na ovom turniru ”zaradili” povrede tri igrača. Takođe, žao mi je što se utakmica ovako završila, jer smo bili bolji i nadigrali smo odliču ekipu RK Bosne u regularnom dijelu utakmice, ekipu u kojoj je oko pola tima sastavljeno od odličnih bivših i sadašnjih reprezentativaca BiH i odličnih rukometnih znalaca. Inače, što se nas tiče, vidio sam koliko možemo i šta možemo i dalje nastavljamo sa žestokim radom i treniranjem – rekao je nakon ove utakmice trener Čelika Miki Filipović.

Utakmica sa Goražem

Nakon što su se igrači RK Čelika istrošili u žestokoj utakmici protiv RK Bosne, odigrali su dosta slabije protiv ekipe RK Goražda. Rezultat: RK Goražde – RK Čelik 41:35 (poluvrijeme 23:11).

Inače, trener Filipović je u ovoj utakmici dao šansu igračima koji nisu nastupili u prvoj utakmici, pa je glavni igrač bio Mario Filipović, koji nije bio ni na klupi za prvu utakmicu. Bio je pravi vođa ovog tima protiv Goražda i postigao je 8 golova.

Blistao je još Ante Dragičević koji je postigao 14 golova. Inače, ova druga utakmica će ostati upamćena po povredi izuzetnog beka RK Čelika Amara Kobilice, koji je podvrgnut ljekarskom pregledu i terapiji.

Sastav ekipe za turnir

RK Čelik je u Sarajevo putovao u sljedećem sastavu: Mario Filipović, Faris Mrako, Edin Gušić, Amar Kobilica, Adnan Sumbuljević, Danijel Jurić, Jasmin Beganović, Tarik Kubat, Dženan Hodžić, Muaz Kusić, Ajdin Velić, Velid Čelenka, Mevludin Čehajić, Faris Rujanac, Ante Dragičević, Ahmet Kačamaković i Eldar Zukić.

Zbog povreda u Sarajevo nisu putovali Amir Došić, Ajdin Starčević, Mirza Dervenčić i Mirsad Čelenka.

Rezultat finalne utakmice turnira RK Bosna – RK Vogošća je 26:25 za RK Vogošću, koja je osvojila pobjednički pehar.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!