Kupi karte za utakmice 062 599 630
  • U finalnoj utakmici RK Iskra savladala RK Čelik rezultatom 37:25 (poluvrijeme 16:9)
  • U borbi za treće mjesto RK Jajce pobijedilo ekipu Gençlik Gücü (Sjeverni Kipar) 30:28

Rukometaši premijerligaša BiH Iskre iz Bugojna su zasluženo pobjednici osmog po redu rukometnog turnira Zaim Kobilica. U finalnoj utakmici savladali su ekipu domaćina RK Čelika, rezultatom 37:25 (poluvrijeme 16:9).

Kao i sve utakmice turnira, igralo se u Gradskoj areni Husejin Smajlović, uz prisustvo dozvoljenih 150 posjetilaca, prema zdravstvenim odlukama.

Treće mjesto RK Jajce

U borbi za treće mjesto RK Jajce je u odličnoj utakmici pobijedilo ekipu Gençlik Gücü rezultatom 30:28. Gotovo takom čitave utakmice igralo se gol za gol: bile su to dvije izjednačene i borbene ekipe, ali je na kraju RK Jajce bilo bolje za dva gola. Da se desilo i suprotno, da su pobjednici Kiprani, ne bi bilo nezasluženo.

Iskra bolja od Čelika

U finalnoj utakmici RK Čelik je uspio parirati odličnoj ekipi Iskre samo u prvih petnaestak minuta igre. Čelik je čak i poveo na početku utakmice, ali je nakon petnaestak minuta došao do izražaja kvalitet pojedinaca, ”duža klupa” u RK Iskri i ”rupa” u igri Čelika, kada je nakon 3:3 Čelik primio 6, a nije postigao nijedan gol. Prvo poluvrijeme se završava rezultatom 16:9.

U drugom poluvremenu ekipa Čelika je krenula žešće, bila bolja na otvaranju, smanjila gol razliku na 4 gola u korist Iskre. Rezultat je tada glasio 22:18, 23:19 i 24:20.

Nakon dvadesetog gola Čelik kao da je stao i čitavih 10 minuta nije dao gola, tako da je Iskra mirno privela utakmicu kraju i pobijedila rezultatom 37:25.

Benjamin Čičkušić najbolji strijelac

Ekipa Iskre se odlično pripremila za nastavak prvenstvene sezone pripremama na Rostovu, dok RK Čelik treba da radi punom parom narednih mjesec dana, koliko je ostalo do početka prvenstva u Prvoj ligi Federacije BiH, da bi postigli odgovarajuću prvenstvenu formu.

Kod Iskre je, kao i uvijek, na reprezentativnom nivou bio Benjamin Čičkušić, koji je postigao 8 golova i, sa 9 golova koje je postigao protiv kiparske ekipe, najbolji je strijelac turnira. Pored njega, odlični su bili i Todorović (postigao 6), Bostan (5), te Hodžić i Torlaković sa po 4 postignuta gola.

Edin Gušić junak utakmice

U Čeliku je briljirao Edin Gušić, koji je proglašen igračem turnira. On je, kao i Čičkušić iz Iskre, postigao 8 golova. Dobra su, bez obzira na primljenih 37 golova, bila i oba golmana Čelika, Mevludin Čehajić i Dženan Hodžić.

Borbenost igrača Čelika je za svaku pohvalu, ali je očigledna razlika u kvalitetu u odnosu na premijerligaša Iskru. Pored Gušića, golove za Čelik su još postizali: Ante Dragičević i Tarik Kubat po 3 gola, Ekrem i Amar Kobilica po 2, koliko su postigli i Adnan Sumbuljević i Danijel Jurić, a po jedan gol Faris Mrako, Mensur Hodžić i Mirsad Čelenka.

Pošto do početka prvenstva 18. septembra ima oko mjesec dana, na igračima Čelika i na treneru Mikiju Filipoviću je da poprave mnoge stvari u ekipi, u odnosu na sadašnje stanje. Da će sve biti bolje, vjeruju i igrači i trener Miki Filipović.

Dobitnici pehara: RK Iskri pobjednički pehar

Pobjednički pehar turnira Zaim Kobilica je zasluženo pripao RK Iskri (Bugojno), pehar za drugo mjesto RK Čeliku, a za treće RK Jajcu.

Pehar ”Najbolji igrač turnira” pripao je lijevom krilu Čelika Edinu Gušiću. Pehar ”Najbolji strijelac turnira” pripao je Benjaminu Čičkušiću, sa 17 postignutih golova (RK Iskra), a najbolji golman je Šemsi Yildirm (Gençlik Gücü).

Dobitnici medalja

Uz sve to, svi igrači su dobitnici medalja, igrači Iskre su dobitnici zlatne, Čelika srebrne i Jajca bronzane medalje.

Svim učesnicima, rukometašima i predstavnicima ekipa, za uspomenu su uručeni i po privjesak i olovka sa ispisom RK Čelik.

Pehari ekipama i pojedincima uručeni su Gradskoj areni, nakon finalne utakmice, a uručivali su ih predsjednik Organizacionog odbora Pane Škrbić i komesar turnira Adnan Begagić.

Nakon toga u hotelu Dobrovnik je za sve učesnike upriličena zajednička večera i druženje. Tu su svi igrači Iskre, Čelika i Jajca dobili zlatne, srebne i bronzane medalje.

Izjave nakon turnira: Odlična organizacija turnira!

Jedinstvena ocjena svih učesnika Međunarodnog rukometnog turnira Zaim Kobiica Zenica 2021. je da je organizacija turnira bila na vrhunskom novu. Evo izjava nakon završetka turnira:

Pane Škrbić, predsjednik Organizacionog odbora:

– Raduje me da je turnir protekao na vrhuskom nivou. Hvala svima koji su tome doprinijeli. Hvala ekipama učesnicama na sjajnom, profesionalnom i prijateljskom odnosu. Mi preferiramo potrebu da se ekipe na terenu ”krvnički” bore, a da se nakon utakmice prijateljski druže. Tako se upravo i desilo i hvala zbog toga ekipi RK Iskre, RK Jajca, ekipi Gençlik Gücü i RK Čeliku. Čestitam osvajačima pehara i priznanja. Vidimo se na turniru naredne godine! – izjavio je Pane Škrbić.

Asim Šahman, RK Iskra i potpredsjednik Rukometnog saveza BiH:

”Godinama učestvujemo na turniru u Zenici. Ovaj turnir je savršeno organizovan. Sve čestitke organizatoru i predsjedniku RK Čelika Panetu Škrbiću”.

Benjamin Halaba, trener RK Jajca:

”Čast nam i zadovoljstvo što evo već drugu godinu učestvujemo na zeničkom turniru. Siguran sam da u BiH nema bolje organizovanog rukometnog turnira. Ovdje je akcenat i na sport i na druženje rukometaša, trenera, uprava klubova, što je odlično”, kaže Halaba.

Behadar Ayhan, predsjednik Rukometne federacije Sjeverni Kipar:

”Hvala Zenici, hvala Bosni i Hercegovini što su nam omogućili učešće na ovom fenomenalno i profesionalno organizovanom rukometnom turniru. Oduševio nas je sportski duh i prijateljski odnos prema nama od strane svih učesnika turnira ali i građana Zenice. U novembru, ako nam dozvole zdravstveni uslovi, pozvaćemo RK Čelik da učestvuje na našem turniru”, riječi su Bahadara Ayhana.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!