Kupi karte za utakmice 062 599 630

Razgovarali smo s mladim 24-godišnjim sjajnim rukometašem Hamzom Hadžićem koji je bio naš gost u rubrici ”Bivši Čelikovci: gdje su i šta rade?”.

  • Hamza Hadžić sa 19 godina je napustio RK Čelik i rodnu Zenicu i već nekoliko godina ”hara” u Prvoj zajedničkoj rukometnoj ligi Belgije i Holandije.
  • Velika mu je želja da nastupi za državnu A reprezentaciju i očekuje poziv selektora Ivice Obrvana

Priče četiri godine je Hamza Hadžić iz Rukometnog kluba Čelik Zenica koji mu je, kako kaže, i danas u srcu, prešao u grad Vise i klub iz BeNe lige iz Belgije. Razgovarali smo o njegovom životu, radu i rukometu u Belgiji, reprezentaciji BiH, RK Čeliku…

REDAKCIJA: Hamza, već četiri godine si u Belgiji. Nastupaš u zajedničkoj ligi Belgije i Holandije – BeNe ligi i jedan si od najboljih igrača te lige. Kad si otišao, kako živiš, reci nešto o svom klubu, zajedničkoj ligi Belgije i Holandije?

HAMZA HADŽIĆ: U Belgiju sam došao u sezoni 2017/2018. Živim u gradu Vise-u, igram u klubu HCViseBM koji igra u BeNe ligi. Prošle godine smo završili kao drugoplasirani. U Final 4 smo bili u finalu kupa Belgije u kojem smo, nažalost, izgubili.
Inače, radi se o jednom odlično organizovanom klubu u Belgiji, o dobroj Belgijsko-Holandskoj ligi. Sretan sam i zadovoljan ovdje, imam odličan rejting i poštovanje kluba i saigrača, a ja se uvijek trudim da dajem najviše na svakoj utakmici. Potpuno sam posvećen rukometu koji već četiri godine igram profesionalno.

REDAKCIJA: Naši čitaoci malo znaju o rukometu u Belgiji. Koliko je i koji su klubovi u BeNe ligi iz Belgije, a koji iz Holandije?

HAMZA HADŽIĆ: Dvanaest klubova se takmiče u BeNe ligi: šest najboljih iz Belgije i šest najboljih iz Holandije. Veliki broj mladih igrača iz BeNe lige nakon nekog vremena odlaze u rukometne klubove i nastupaju u Francuskoj ili Njemačkoj. Naime, većina igrača holandske reprezentacije igra u Bundesligi, dok iz Belgije reprezentativci igraju u francuskim ligama.

Prvi strijelac tima i drugi strijelac Lige

REDAKCIJA: Iz pouzdanih izvora saznajemo da odlično igraš na poziciji lijevog beka, da si drugi na listi strijelaca BeNe ligi!

HAMZA HADŽIĆ: Ovo mi je četvrta sezona u ovoj međudržavnoj rukometnoj ligi. Dobro su me upoznali svi klubovi ovdje. U pravu ste: trenutno sam drugi strijelac Lige i prvi strijelac kluba. Došao sam ovdje jako mlad, rukomet mi je bio i ostao jedini posao, volim da radim, da treniram, jer smatram da za vrhunski uspjeh talenat nije dovoljan, već stalni rad, odricanja… Samo u sinergiji talenta i maksimalnog rada rezultati su sigurni.

REDAKCIJA: Imamo informaciju iz tvog kluba da si ”na oku” nekih poznatih francuskih i njemačkih rukometnih klubova?

HAMZA HADŽIĆ: Tačna vam je informacija: imao sam mnogo ponuda iz rukometnih klubova Francuske i Njemačke, gdje se igra rukomet na višem nivou. Međutim, odlučio sam da za sada ostanem u Belgiji, zbog odličnih uslova koje imam u mom sadašnjem klubu, ali prije svega zbog sticanja belgijskog državljanstva.

Hamza Hadžić prima nagrade, Foto: Privatna kolekcija Hamze Hadžića
Hamza Hadžić prima nagrade, Foto: Privatna kolekcija Hamze Hadžića

Želim i vidim se u A reprezentaciji BiH

REDAKCIJA: Hamza, pratiš naš rukomet u BiH. Reci nam nešto o tome, posebno o reprezentaciji BiH?

HAMZA HADŽIĆ: Da, naravno da pratim i bh. rukomet i našu reprezentaciju. Mislim da je Premijer liga BiH svake godine jača, da se igra sve bolji i bolji rukomet. Reprezentacija se plasira na EURO 2022 što mi je jako drago, u teškoj smo grupi, ali ja sam uvijek optimista – nema predaje.

REDAKCIJA: Mnogi rukometni poznavaoci naših sjajnih rukometaša rasutih po bijelom svijetu, posebno onih iz Belgije, vide te u A reprezentaciji naše države… Tvoj komentar?

HAMZA HADŽIĆ: Iskreno, odavno očekujem poziv selektora BiH reprezentacije, kojem bih se rado odazvao. Sve ove godine truda i zalaganja profesionalnim igračima i suigračima bile su pripreme za nešto veliko. Stekao sam odlično iskustvo i osjećam se potpuno spremnim za nove izazove, a to znači za našu državnu reprezentaciju. Možda su selektoru Obrvanu, što je i logično, više ”na oku” naši sjajni igrači iz Njemačke, Francuske… Doćićemo na red, nadam se, i mi iz Belgije, Holandije. Znači ukratko: jako želim i vidim se u reprezentaciji BiH jer, da kažem neskromno, vjerujem da igrama na terenu to i zaslužujem – ističe Hamza.

Pratim stanje u RK Čeliku

REDAKCIJA: Hamza, sigurno pratiš stanje u svom bivšem klubu, RK Čeliku. Tvoj rođeni brat Mensur je sa 17 godina već u seniorskom timu, gdje je nedavno potpisao i svoj prvi seniorski ugovor. On kaže da želi da ide Tvojim stopama profesionalnog rukometaša…

HAMZA HADŽIĆ: Naravno da pratim stanje u RK Čeliku. To je ipak moj najdraži klub! Jako mi je žao što se prošle sezone RK Čelik ”za dlaku” nije izborio za Premijer ligu BiH, ali se nadam i vjerujem da je ova sezona Čelikova.
Mensur je veliki potencijal, ima sve predispozicije da postane odličan rukometaš. Na njemu je da trenira i da se trudi, a sigurno će biti prepoznat njegov talenat i potencijal.

Karijeru završiti u RK Čeliku

REDAKCIJA: Hamza, šta se dešava na privatnom planu?

HAMZA HADŽIĆ: Da, nedavno sam, ovog ljeta, svoju vezu sa sadašnjom suprugom krunisao brakom. Sretan sam zbog toga, a supruga i njena ljubav su mi velika podrška i dodatni vjetar u leđa u borbi na rukometnom terenu.

REDAKCIJA: I za sami kraj, možemo li te i kada ponovo očekivati u redovima RK Čelika? I koga želiš posebno pozdraviti u Zenici i BiH? I – ima li nostalgije za rodnim gradom?

HAMZA HADŽIĆ: Jako bih volio i nastojaću da završim svoju karijeru tamo gdje sam je i započeo. Posebne pozdrave šaljem svojoj porodici, jaranima i Rukometnom klub RK Čelik. Naravno da je nostalgija za rodnim gradom jako izražena i uvijek prisutna u meni i uvijek će Zenica i Čelik biti u mom srcu. To je posebna ljubav i posebna poruka: Zenico i ”raja” iz Čelika – veliki pozdrav za vas i volim vas!

Fotografije: Privatna kolekcija Hamze Hadžića

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!