Kupi karte za utakmice 062 599 630

Intervju mjeseca: Faris Mrako

U Intervjuu mjeseca za naš portal srednji (lijevi) bek FARIS MRAKO govori o RK Čeliku, rukometu, o sebi, ljubavi, svojim planovima za budućnost…

Faris Mrako je rođen u Zenici, 26. januara 1999. godine. U rukumet je ušao sa svega 6 godina i sada je već 13 godina u svom RK Čeliku!

Vrlo dobar je učenik Prve Gimnazije u Zenici. Za njega kažu da je pametan, kulturan, vrijedan, uporan, pravi izdanak nove generacije bh mladića i djevojaka… Igra na poziciji srednjeg i lijevog rukometnog beka. Voli se družiti sa drugovima iz Kluba, ali i s onima van njega (iz Gimnazije i slično), gdje takođe ima odličnih drugova. Svi sadašnji i budući planovi Farisa Mrake su vezani za rukomet.

Faris Mrako, bek RK Čelika

Na molbu našeg portala, U INTERVJU MJESECA, izuzetno simpatični FARIS MRAKO je ljubazno odgovorio na niz pitanja. Ne krije da voli svoje drugove, ali i da oni poštuju i vole njega. Naravno, posebno izdvaja svoju djevojku Dunju Pašajlić, za koju kaže da je ”prava Kraljica”…
Intervju sa Farisom Mrakom objavljujemo u cjelosti.

Od porodice najbliži sam mami…


Portal RK
: Farise, predstavi nam za početak svoju porodicu: koga sve imaš u porodici, s kim si u familiji ”najbliži”… Kakva je to zenička prorodica MRAKO? Da li svi uspjesi i neuspjesi, u stvari, polaze iz porodice?

MRAKO: Što se tiče najbližih članova porodice, tu su mama, otac i stariji brat. Pitanje s kim sam od njih najbliži nije baš najjednostavnije, jer svako od njih ima posebno mjesto u mom srcu. I svi su oni imali svoj doprinos u izgradnji mene kao osobe, ali usudio bih se reći da sam sa mamom najbliži.

Nisam siguran koliko porodicu Mrako možemo nazvati zeničkom, jer su moji roditelji rođeni Jajčani i u Zenicu su stigli 1992. godine, ali ja i brat smo rođeni u Zenici. Mislim da se moja porodica može nazvati sasvim običnom, normalnom i funkcionalnom porodicom i da nema nekog posebnog detalja kojeg bih volio izdvojiti. Mogao bih reći da iza mene i mog dosadašnjeg uspjeha u rukometu, u velikom dijelu stoji porodica, koja je uvijek bila uz mene i pružala mi podršku kada je to bilo potrebno.

Portal RK: Faris Mrako i Gimnazija? Koliko i ima li istine u pjesmi …”najljepše je đačko doba”? I po čemu to?…

MRAKO: Pa moglo bi se reći da su te riječi zaista istinite, mada mislim da sam ih isuviše kasno postao svjestan. Uvijek su mi to govorili i nisam vjerovao, ali sam shvatio da više nemam toliku slobodu i raskalašenost i da s godinama dolaze sve veće odgovornosti i brige.

 Rukomet – životno opredjeljenje

 

Portal RK: Sjećaš li se svojih početaka u rukometu? Kako si prije 13 godina došao u RK Čelik? Je li te neko doveo tamo?…

MRAKO: Uvijek sam bio pristalica sporta i pridavao mu veliku pažnju. Sebe sam pronašao u rukometu i drago mi je da je to sport za koji sam se odlučio još kao vrlo mlad. Također, i moj brat je imao želju kao mlad trenirati rukomet, međutim nije bilo sudbine, ali mi je dao ideju da se ja mogu jednog dana baviti rukometom, što mi je i pošlo za rukom.

Portal RK: Sada, ovog trenutka: ko će biti FARIS MRAKO za 10 godina – slavni rukometaš, softverski inženjer ili nešto treće?

MRAKO: Iskreno, nadam se da će odgovor biti slavni rukometaš!

Portal RK: Kad je riječ o rukometu – svi Tvoji počeci, sve do sadašanjih dana, vezani su za trenera Seldina Rizvanovića, ili…?

MRAKO: Pa gotovo sve što znam o rukometu, koliko na terenu, ali i o samom sportu, dugujem treneru Seldinu Rizvanoviću. On je zaslužan, pored mog truda i zalaganja, za sav dosadašnji uspjeh u mojoj skromnoj karijeri, ali i zašto sam se toliko godina zadržao u rukometu.

Portal RK: Koja Ti je najdraža pozicija u timu? I šta misliš o svojoj konkurenciji u timu?

MRAKO: Imam tu sreću da mogu da zadovoljim na pozicijama sva tri beka, međutim najdraža mi je uloga organizatora igre, tj pozicija srednjeg beka. To je i moja prirodna pozicija, i pozicija na kojoj sam igrao najduži period. Konkurencija je jako kvalitetna i trudim se što više mogu da držim korak sa momcima, ali i, naravno, da se nametnem treneru kao prva opcija na svojoj poziciji. Mislim da je jako dobro što je konkurencija u timu jaka, jer su i oni ti koji me tjeraju da treniram više i kvalitetnije.

Ajanović – jedan od najdražih suigrača i prijatelja

 

Portal RK: S kim se od suigrača u RK Čeliku najbolje razumiješ, s kim se najbolje osjećaš kad se nalazi sa Tvoje lijeve ili desne strane?

MRAKO: U timu najviše volim igrati sa Muhamedom Ajanovićem, koji je ujedno i jedan od mojih najboljih prijatelja. To je igrač s kojim je vrlo lahko igrati i koji sjajno “čita” igru i razumije šta želite od njega u datom trenutku.

Portal RK: Ti si ušao u RK ČELIK još u vrijeme kada je RK Čelik harao Premijer ligom BiH, kada je ovaj tim došao do Evrope, kada su tim sačinjavali poznati i priznati igrači i reprezentativci BiH, prave rukometne zvijezde: od jednog od najboljih golmana BiH svih vremena, reprezentativca BiH Adnana Šabanovića, do člana A reprezentacije, desnog krila i kapitena Čelika Davor Kadića, reprezentativca Srbije i odličnog srednjeg beka Milana Ivančeva, Boška Jolovića, kažu jednog od najboljih igrača Čelika koga je zenička publika prosto obožavala, naših Hase Ćosića, Anesa Bečića, Aldina Begagića, odličnog srednjeg beka Aldina Mehanovića Čupe, Bakira Buljugije, koji je odigrao više od 40 utakmica za BiH reprezentaciju, čuvenog Nerke Bašića, Mirze Dervenčića, Milana Duvnjaka… Sjećaš li se svih tih igrača i ko je od njih na Tebe ostavio najveći utisak?

MRAKO: Naravno da se sjećam tih slavnih imena. Bio je to jako lijep period RK Čelika, pun uspjeha i dobrih rezultata, a to je ono čemu i mi mladi momci težimo, da bismo vratili onoliki broj navijača na naše tribine. Što se tiče samih igrača, i dan danas volim reći da je za mene jedan od najboljih igrača i “umjetnika” na terenu bio Milan Ivančev. Prosto sam uživao gledajući ga kako igra. Naravno, ovime ne umanjujem rukometno znanje svih ostalih, sjajnih, nabrojanih igrača.

Portal RK: Od svih nabrojanih i drugih zvučnih imena RK Čelika u poslednjih osam godina, u timu su sada ostali jedino pivot Aldin Begagić i desno krilo (i bek) sadašnje ekipe Čelika Edvin Begović… Šta oni znače za Tebe i za sadašnju postavu RK Čelika?

MRAKO: To su svakako sjajni igrači sa mnogo iskustva. Drago mi je da su pristali da pomognu projekat “novog” RK Čelika. Imam neizmjerno poštovanje prema njima i trudim se svaki njihov savjet prihvatiti i primijeniti u igri. Takođe, lijepo je imati takve osobe za prijatelje.

 Uzori: Domagoj Duvnjak i roditelji…

 

Portal RK: Ko su rukometni a ko životni uzori Farisa Mrake? Kod nas i u svijetu?

MRAKO: Ima ih mnogo jer je u današnjem rukometu zaista veliki broj rukometnih zvijezda od kojih je svaki poseban na svoj način, ali mogao bih reći da je Domagoj Duvnjak igrač poput kojeg bih volio igrati.
Iz naše lige teško da mogu izdvojiti nekoga, jer su rijetke situacije kada imam priliku ispratiti neku utakmicu “Premijer lige”. Kao životne uzore bih izdvojio svoje roditelje. Moja majka Semira i otac Džemal su divni ljudi koji zaslužuju svako poštovanje i sjajan su primjer u kakve osobe moj brat i ja treba da izrastemo! U svijetu zaista ne znam koga bih izdvojio…

Portal RK: Da se vratimo lopti i rukometu: šta očekuješ do kraja ove rukometne sezone, šta u narednoj sezoni? Kada RK Čelik vidiš (ponovo) u Premijer ligi?

MRAKO: Već je jasno da RK Čelik ne možemo vidjeti u Premijer ligi iduće sezone, tako da se nadam da ćemo ostvariti ciljeve koje smo postavili u ovoj polusezoni, a to je da pobijedimo sve naše protivnike. Takođe, pored toga, očekujem da ću ostvariti značajan napredak na individualnom planu i tako osigurati svoje mjesto u timu i za narednu sezonu. Siguran sam da ćemo već sljedeće sezone (2019.) izboriti učešće u Premijer ligi BiH i tako naznačiti svima da se RK Čelik vraća na staze stare slave.

Put Kluba: od zvijezda do ambisa…

 

Portal RK: U životu, pa i sportu, ništa se ne događa pravolinijski, uvijek ima i uspona i padova. Pored divnih trenutaka za sve ove godine, da budeš blizu sastava RK Čelika sastavljenog od zaista rukometnih gorostasa, imao si nesreću i da si bio u timu i klubu sredinom prošle godine, kada nas je svega pola koraka dijelilio od ambisa i potpunog kraha i raspada Kluba? Reci nam nešto i o tome…

MRAKO: To je bio veoma tužan i bolan period kojeg se nerado prisjećam, pogotovo nakon ovakvih napomena o slavnim vremenima RK Čelika. Bilo je jako teško prihvatiti tu činjenicu da se Klub gasi i da su tolike godine treniranja potraćene; i da se moji snovi o postajanju rukometne legende možda nikada neće ostvariti. Međutim, klub je, zahvaljujući predsjedniku Panetu Škrbiću, vraćen na prave staze. Ponovo se dižemo punim jedrima i to me čini srećnim…

Portal RK: Sada su i Klub i tim potpuno stabiliozovani… Reci nam nešto o tome: o Klubu danas, Upravi, predsjedniku, suigračima, treneru, trenizima… Šta bi (ako bi) još tu promijenio?

MRAKO: Klub se danas nalazi u jako dobroj poziciji, a za mnoge klubove i zavidnoj. Naravno, to ništa ne bi bilo moguće da naš Predsjednik nije odlučio stati iza naših leđa i pružiti nam sve što je potrebno, pa usudio bih se reći i mnogo više nego što je to potrebno i što smo zaslužili. Mi danas imamo premijerligaške, profesionalne uslove za rad, odličnu organizaciju Kluba, vrhunske odnose u Klubu, međusobno prijateljstvo…
Jako sam sretan u klubu jer sam okružen jako dobrim prijateljima i sjajnim suigračima, odličnim predsjednikom Panetom Škrbićem, koji nam je i predsjednik i prijatelj i drug, sekretarom Nedimom Šehićem… I da je tu s nama i naš vrhunski trener Seldin Rizvanović… U Klubu je za sada sve izvanredno i ne znam ima li nešto vrijedno promjene što bi me učinilo sretnijim…

 

Faris, reprezentativac BiH?

Portal RK: Faris Mrako i reprezentativni dres? Mnogi rukometni stručnjaci Ti predviđaju sjajnu budućnost. Kažu: Faris je rođena zvijezda! Vidiš li Ti sebe i kada u A reprezentaciji BiH?

MRAKO: Jako mi je drago čuti takva mišljenja od ljudi koji su mnogo duže u svijetu rukometa od mene. Naravno da sam razmišljao i maštao o reprezentativnom dresu i to je san kojeg strpljivo čekam da se ostvari. To bi za mene predstavljalo krunu moje karijere i nagradu za dugogodišnji trud i zalaganje. Ne bih mogao predvidjeti kada će do toga doći, ali nadam se u što kraćem roku. Dakle, FARIS MRAKO – RUKOMETNA SVJETSKA ZVIJEZDA (osmjeh…)

Portal RK: Ove godine si bio učesnik svojih prvih pravih, profesionalnih priprema ekipe na izletištu Zlaća…

MRAKO: Da, to je bilo sjajno iskustvo koje bih volio prvom prilikom ponoviti i kojeg se vrlo rado prisjećam. Uživao sam u prirodnim ljepotama izletišta “Zlaća” i u druženju sa saigračima, iako je znalo biti dosta naporno i zahtjevno, ali drugačije se i ne može postati zvijezda u svijetu sporta. Sve u svemu, to je bilo jako lijepo iskustvo.

Portal RK: Poznato je da je naš tim sada sastavljen od 100 odsto zeničkih momaka, rukometaša koji su rođeni u ovom gradu… Kažeš da je cilj svih ciljeva Kluba povratak u Premijer ligu i Evropu. Moželi se to postići bez pojačanja, samo sa ”100 odsto Zeničanima” ili nam trebaju pojačanja i koga bi Ti volio vidjeti u timu RK Čelika od igrača ”sa strane”?

MRAKO: Mislim da je to moguće, ali naravno uz velika odricanja i ozbiljno shvatanje situacije u kojoj se nalazimo i u kojoj težimo da budemo. Mislim da bi nam značilo da se pojačamo sa igračima “sa strane”, ali nemam nekih posebnih imena koja bih naveo kao pojačanja koja želim. Uvjeren sam da će se stručni štab i Uprava Kluba odlučiti za prave igrače.

 Djevojka Dunja – redovna podrška na utakmicama…

 

Portal RK: Faris Mrako privatno: ko su ti najbolji drugovi mimo rukometa, ko djevojka (i djevojke)… ”Zlobnici” kažu da na utakmice RK Čelika najviše djevojaka dolazi zbog Tebe? Godili Ti to i inače, koji je Tvoj komentar na takve priče?

MRAKO: Imam mnogo dobrih prijatelja koje sam uglavnom stekao tokom svog školovanja. Kao najboljeg prijatelja bih izdvojio Kenana Ćosića, a pored njega spomenuo bih Muhameda Ajanovića, Tarika Pojskića, Dinu Salkovića i Ahmeda Omića, a od djevojaka bih izdvojio Leilu Šabić te Enu Matković. Naravno, tu je i moja djevojka, Dunja Pašajlić, jedna zaista divna osoba, koja takođe redovno posjećuje naše utakmice i pruža mi podršku. Ne bih rekao da sam samo ja u pitanju da cure dolaze na rukomet (hahaha). Vrlo često me djevojke ispituju i o mojim suigračima, tako da nisam siguran koliko su ti navodi tačni (da djevojke najviše na utajmice dolaze zbog mene…). Što se tiče mene, sve dok je Dunja na tribinama, druge djevojke ću teško primijetiti (hahaha).

Portal RK: Je li Faris Mrako ”zaljubljive prirode”?

MRAKO: Pa, vrlo teško je osvojiti me (haha) i ne bih za sebe rekao da sam zaljubive prirode, ali eto, “uhvatili” ste me u periodu kada ovi navodi i ne izgledaju tačno.

Portal RK: Možda to ne smiješ priznati zbog Dunje?…

MRAKO: Ma neee… (osmijeh)…

Portal RK: Koliko ostaješ vezan za RK Čelik i gdje (i da li) se vidiš nakon Čelika? Za koji bi svjetski rukometni klub (i uz koga) najradije igrao?

MRAKO: RK Čelik će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu, bez obzira gdje se nalazio. Naravno, i pored ogromne ljubavi prema matičnom klubu, volio bih se oprobati u nekom evropskom velikanu. Volio bih jednoga dana postati članom PSG-a, jer je to ekipa koja je postala stjecište najboljih rukometaša, pa bi bilo ogromno priznanje za mene nastupati za francuskog velikana. Svakako, volio bih pored sebe imati Nikolu Karabatića…

Portal RK: Tvoji drugovi i ne samo oni kažu: FARIS je sjajan momak, dobar čovjek, veliki karakter, drug kakakv se samo poželjeti može… Da li Ti ti epiteti imponuju? Tvoj komentar!

MRAKO: Oduševljen sam što čujem takve riječi i pohvale na svoj račun. Trudim se steći što više prijatelja i svima se pokazati kao osoba na koju se mogu osloniti i kojoj mogu vjerovati. Takve riječi sigurno znače da u tome i uspijevam, ali ne i da trebam prestati.

 Politika – uzrok odlaska mladih iz BiH

 

Portal RK: Šta Faris Marko misli o svojoj državi? Mladi odlaze iz BiH? Kako to spriječiti?

MRAKO: Rekao bih da sam veliki patriota i da je odlazak iz ove zemlje za mene uvijek zadnja opcija. Imamo zaista mnogo toga čime se možemo pohvaliti kao država, ali mislim da najviše pažnje posvećujemo onome što baš i nije bajno u našoj zemlji, a to je politika. To bih i naveo kao jedan od ključnih razloga zašto mladi odlaze, jer su umorni od stalnih priča koje se vrte iznova i iznova. Traže se odgovori i rješenja na pitanja koja se vuku još iz prošlosti, a ne posvećuje se mnogo pažnje u pravcu svjetlije budućnosti. Promjena u tom segmentu je ključna za zadržavanje mladih ljudi u našoj zemlji.

Portal RK: Na kraju jedna (pozitivna) Tvoja lična poruka, posebno mladim ljudima u našoj državi?

MRAKO: Poručio bih svim mladim ljudima da odlazak iz naše zemlje uzmu kao zadnju opciju, te da se potrude ostvariti se u našoj zemlji i da svi zajedno radimo za bolje sutra. Jer ko će ako nećemo mi mladi?!
I: nikad se ne predavati! Uspjeh neće doći sam po sebi. Treba nam stalni i uporan rad…

Portal RK: U martu počinje prvenstvo: Tvoj poziv navijačima (i navijačicama)?

MRAKO: Pozvao bih sve Zeničanke i Zeničane da u što većem broju dolaze na naše utakmice i pruže nam podršku. Uvjerićete se da stvaramo jedan nov, mlad, brz, čeličan Čelik. Siguran sam da će i rezulati biti još bolji, uz dobru podršku sa tribina. Vidimo se u Gradskoj areni!

 Poziv srednjoškolcima, studentima, mladim radnicima

Faris Mrako se na kraju intervjua obratio i mladim srednjojškolcima, studentima, mladim radnicima, svim Zeničanima: dođite u Rukometni klub Čelik, dođite na naše utakmice, uživajte u odličnom rukometu i zajedno s nama stvarajte novu POEMU O ČELIČNOM RUKOMETNOM KLUBU ČELIK! Sve to uz godišnju kartu za sve utakmice Čelika za svega 20 KM!

JEDNOM ČELIK – UVIJEK ČELIK!

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!