Kupi karte za utakmice 062 599 630

Intervju: Nove rukometne nade

Adi Pašalić: želim biti najbolji!

13

MART, 2018.

Adi Pašalić
Igrači
Intervju

  • Počeo sam igrati rukomet na Papirnoj prije 12 godina, na nagovor mog djeda Midhata
  • Željno očekujem poziv selektora Šumana za A rukometnu reprezentaciju BiH
  • Želim studirati DIF, ali i igrati za RK Čelik. Vjerujem da se to može uskladiti
  • Za sve u životu sam zahvalan svojoj majci Ingi i ocu Eldinu
  • Moramo pobijediti sve konkurente u proljetnom dijelu prvenstva! Pobjeda u Tešnju u prvom kolu je odličan znak!

Adi Pašalić prima zasluženu nagradu ”Srce Čelika”.

U intervju za portal RK Čelika lijevo krilo i srednji bek Adi Pašalić govori o svom klubu RK ČELIKU, o rukometu, o školi i životnom pozivu, o ljubavi, planovima za budućnost, posebno u rukometu…

ADI PAŠALIĆ je rođen u Zenici, 16. avgusta 1999. godine. Prvi kontakt sa rukometom je imao u Školi rukometa Čelik-Junior, kada je imao svega 7 godina, a sada je već 12 godina u rukometu. Jedan je od velikih uzdanica novog, mladog i čeličnog RK Čelika.

Vrlo dobar je učenik KŠC Sv. Pavao u Zenici. Oni koji ga dobro poznaju za Adija kažu da je izuzetno talentovan, brz, eksplozivan, izuzetno vrijedan u izvršavanju zadataka, veliki ”radnik” na terenu, rukometaš koji se nikad ne predaje… Omiljen je u školi i među svojom rajom jer je pravedan, iskren, kulturan, vrijedan i pametan…

Adi Pašalić igra na poziciji lijevog krila i srednjeg beka. Voli se družiti sa drugovima iz Kluba, iz škole, ali i sa onima van tog kruga.

Na molbu našeg portala u intervju za rubriku Nove rukometne nade, izuzetno popularan i zgodan Adi Pašalić je ljubazno odgovorio na niz naših pitanja. Intervju sa Adijem Pašalićem objavljujemo u cjelosti.

Djetinjstvo i odrastanje


Portal RK
: Adi, rođeni si Zeničanin… Reci nam nešto o svom djetinjstvu – gdje si se rodio, u kakvom okruženju si odrastao, sjećaš li se kako si došao na ideju ”rukomet”?

ADI: Rođen sam u Zenici. Imao sam sretno djetinjstvo uz pažnju svojih roditelja kao i uz majku, baku i djedove. Na nagovor svoga djeda Midhata Mide Sečića upisao sam se u Školu rukometa i počeo da treniram sa svojih 7 godina.

Portal RK: Od bliže rodbine je, očito je, Tvoj djed imao veze sa rukometom? Ima li još neko u porodici veze sa rukometom?

ADI: Da, moj djed Midhat Sečić je bio dugogodišnji rukometni član i na kratko vrijeme predsjednik Kluba, a u svojoj mladosti je i trenirao rukomet.

Portal RK: Adi Pašalić i KŠC?! Odkud KŠC? Jesi li zadovoljan kako funkcioniše ta škola?

ADI: KŠC – zato što je posebna u vezi discipline, što se vodi računa o svakom učeniku na relaciji razrednik-roditelj–učenik.

Portal RK: Da se vratimo rukometu. Kada sad sve sabereš i oduzmeš, šta si sve doživio u Školi rukometa Čelik-Junior? Jesi li zadvoljan onim što si sve tamo proživio? Ko je od trenera na Tebe ostavio najveći pečat?

ADI: Prve rukometne korake naučili su me Vladimir i Afrodita Zeljko na tadašnjoj “Papirnoj”, gdje sam počeo sa prvim treninzima. U klubu “Čelik-junior” doživio sam mnogo lijepih trenutaka, putovanja, priprema, takmičenja u gradovima BiH, Srbije, Hrvatske kao i u Italiji, Luksemburgu i Češkoj. Poseban utisak na mene je ostavio moj tadašnji trener Vladimir Zeljko, koji me je odgajao i kao sportistu i kao čovjeka i na tome sam mu posebno zahvalan.

Na slici iznad: Adi Pašalić pored Paneta Škrbića, zajednička slika Kluba

Čekam poziv za ”A” selekciju…


Portal RK
: Dolazak u RK Čelik i odmah – član prve sedmorke seniorskog tima, iako si, u stvari, junior? Kako Ti je u Čeliku, jesi li zadovoljan?

ADI: Sve što sam postigao u rukometu, postigao sam radom a to je bio i jedan od uslova za člana prve sedmorke RK ČELIK. Odnosom igrača i uprave sam veoma zadovoljan.

Portal RK: Adi – lijevo krilo ili srednji bek? Stručnjaci Te podjednako vide na obje pozicije…

ADI: Mislim da i zadovoljavam na obje pozicije a to sam dokazao na treninzima i utakmicama. Stvar je trenera gdje će me pozicionirati…

Portal RK: Član si U-18 i U-20 reprezentacije BiH. Jesi li ponosan na tu činjenicu? Reci nam nešto o drugovima iz reprezentacije, o tome kada sebe vidiš u ”A” BiH reprezentaciji? Pouzdano znamo da selektor Bilal Šuman voli takve tipove igrača…

ADI: Ponosan sam što sam član reprezentacije a ispravnost odluke selektora sam potvrdio na okupljanjima reprezenacije koja smo imali. Nadam se i željno očekujem i poziv i za A selekciju BiH.

Portal RK: Kakvi su Adijevi planovi za budućnost? Planiraš studirati DIF. Šta će tada biti sa rukometom i ”Čelikom”?
Ili da kažemo ovako: Adi Pašalić za 10 godina – slavni svjetski rukometaš, profesor sporta ili nešto treće?

ADI: Poslije završene srednje škole planiram upisati i završiti DIF, a moja najveća želja je da i dalje igram u RK Čeliku. Nastojat ću uskladiti obaveze prema fakultetu i Klubu. Sve se može, kad se hoće!

Portal RK: Možeš li nam reći još koju rečenicu o radu, treniranju, uslovima, o atmosferi u RK Čeliku?

ADI: Uslovi i atmosfera u klubu su odlični, treninzi kod prof. Seldina Rizvanovića su naporni, ali ja takve treninge volim.

Najdraži suigrači


Portal RK
: S kim se od suigrača u RK Čeliku najbolje razumiješ, s kim se najbolje slažeš i osjećaš kad se nalazi sa Tvoje lijeve ili desne strane? I ko Ti je najbolji u timu RK Čelik, a ko je privatno Tvoj najbolji prijatelj(i)?

ADI: U igri se odlično slažem sa svim suigračima, kao i privatno. Ne bih zaista nikog izdvajao. Svi su sjajni i drugovi, prijatelji i igrači…

Portal RK: Od mnogih zvučnih imena i rukometnih zvijezda koje su prošle kroz RK Čelik posljednjih godina, ko je na Tebe ostavio najveći utisak, a ko inače od bh i svjetskih rukometaša?

ADI: Na mene su najveći utisak ostavili Haso Ćosić, Boško Jolović i Adnan Harmandić.

RK Čelik u Premijer ligi…


Portal RK
: Zvanična politika i ciljevi RK Čelika su: Premijer liga BiH i Evropa. Kako Ti se to čini iz ove sadašnje perspektive?

ADI: Raduje me ta činjenica i siguran sam da mi to možemo: RK Čelik mora ponovo biti u Premijer ligi i Evropi, jer ovaj grad to zaslužuje. A i mi igrači znamo šta to znači za nas. Ovaj Klub i ovaj tim to može!

Portal RK: Može li još neka rečenica o RK Čeliku danas: šta Ti se dopada, a šta ne, o treneru, Upravi Kluba, predsjedniku, suigračima, trenizima…

ADI: Nemam šta dodati. Klub je ”pravi”, dobro organizovan, dobro funkcioniše… Sve je super!

Adijevi uzori


Portal RK
: Ko su rukometni (svjetski) a ko životni uzori Adija Pašalića?

ADI: Rukometni uzori su mi Miha Zarabec i Manuel Štrlek, a životni uzori su, naravno, moji roditelji, majka Inga i otac Eldin.

Portal RK: Nova rukometna sezona u Prvoj ligi F BiH je započela. Možeš li malo analizirati protivnike, prognozirati rezultate i ishode utakmica u narednom prvenstvu? Šta će biti sa Gračanicom, Krivajom, Slobodom?…

ADI: Evo, u prvom kolu smo, gostujući u Tešnju kod Bosne TS, odlično odigrali i pregazili RK Bosnu koja nas je jesenas pobijedila u Zenici. To najavljuje naše dobre igre i, nadam se, pobjede i protiv najjačih ekipa u Ligi: RK Gračanice, Krivaje, RK Slobode… Postoji cilj uprave, stručnog štaba i igrača da u proljetnoj sezoni bukvalno pobjeđujemo sve protivnike. Ja i moji suigrači ćemo dati sve od sebe da to i bude tako…

Portal RK: Ove godine si bio učesnik Tvojih prvih, pravih, profesionalnih priprema ekipe na izletištu Zlaća… Radili ste po tri puta dnevno, a kažu da je Adi ”pravo” uživao…

ADI: Ovim putem bih se zahvalio našem predsjedniku kluba Panetu Škrbiću koji nam je sve to omogućio. Uslovi su bili odlični. Zadovoljan sam kako su protekle pripreme, a što se tiče 3 treninga dnevno, meni nikada ne predstavljaju problem. Ja volim i uživam u treniranju!

Portal RK: Koga bi Adi Pašalić volio vidjeti u timu RK Čelika od igrača sa strane? Ili je dovoljno da sa ovom ekipom jurišamo na rukometni vrh i Premijer ligu?

ADI: Pojačanja su stvar Stručnog štaba i Uprave kluba… Svaki odličan igrač je dobro došao jer tako jačamo i konkurenciju u timu.

Drago mi je za ”Srce Čelika”!


Portal RK
: Adi Pašalić privatno: ko su ti najbolji drugovi, čime se bave, ko je djevojka (ili djevojke) Adija Pašalića? Šta radi i čime se bavi Adijeva djevojka ili djevojke? Tvoji drugovi kažu da Te djevojke prosto jure?! Možda Ti oni zavide?

ADI: Molim vas da ne odgovorim na ovo pitanje… To su pitanja isuviše privatne prirode i ne volim o tome da pričam. Naravno da imam djevojku, zabavljam se s njom četiri mjeseca, ali to je moja intima i strogo privatna stvar…

Portal RK: Za koji bi svjetski rukometni klub (i uz koga) najradije igrao? Ko Ti je rukometni uzor (ili više njih)?

ADI: Za RK Celje, THW Kiel i Aalborg.

Portal RK: Uprava RK Čelika i predsjednik Kluba Pane Škrbić su puni hvale za Tvoj rad. Škrbić često kaže ”Adi je naš ponos”! Ti si za svega tri mjeseca boravka u RK Čeliku zaslužio i dobio visoku nagradu ”Srce Čelika”. Tvoj komentar?

ADI: Drago mi je što predsjednik Kluba lijepo misli o meni i što sam dobio nagradu “Srce Čelika”. Ja ću nastojati opravdati ukazano povjerenje tako da odlično radim i igram, da poštujem i veoma cijenim predsjednika Kluba, trenera i Upravu, riječju – što maksimalno radim, treniram i dajem maksimum na svakoj utakmici. Tako će biti i ubuduće.

Samo radom do sopstvene sreće!


Portal RK
: Na kraju, molimo i Tvoju poruku, posebno mladim ljudima u Zenici i našoj državi?

ADI: Mladima bih poručio, ako žele da uspiju, da to mogu ostvariti samo radom, upornošću i, naravno, da se bave sportom. Uspjeh ne može pasti s neba. Ja vjerujem samo u rad i radom svako može naći svoju sreću, postići uspjeh i ostvariti put za bolji život…

Portal RK: Već smo rekli, prvenstvena sezona je već počela. Molimo da Adi Pašalić uputi poziv navijačima (i navijačicama) da u što većem broju dođu na naše utakmice? Kako bi taj poziv izgledao?

ADI: Poziv svim Zeničanima: svi na rukomet! Rukomet je najbolji sport, a RK Čelik će vas svojim igrama sigurno zadovoljiti i oduševiti!

Portal RK: Adi, imaš li nešto dodati što Te nismo pitali?

ADI: Pa evo za kraj: pozivam sve navijače Čelika da u subotu 17. marta u 16.30 sati dođu u dvoranu Bilmišće, gdje igramo derbi kola protiv jake RK Krajine iz Cazina. Uz pomoć navijača: IDEMO NA POBJEDU!

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!