Kupi karte za utakmice 062 599 630

preuzeto sa sportzdk.ba

Razgovor sa nekadašnjim igračem RK Čelika

 

Boško Jolović jedan je od miljenika zeničke rukometne publike. Veliki borac, profesionalac u svome poslu, svojim zalaganjem i borbenošću  na terenu stekao je popularnost u crveno-crnom dresu.

Ovaj rođeni Srbijanac je iz Crvenke prvi put stigao u Zenicu na poziv predsjednika kluba Paneta Škrbića 2010. godine i tu proveo šest mjeseci.  Za to vrijeme je, kaže, upoznao grad, ljude i stekao mnogo prijatelja, što je bilo presudno da se ponovo vrati u Čelik i to u sezoni 2013/14.

Tokom svog prvog boravka u Zenici stekao je prijateljstvo sa saigračima Ahmedinom Čosićem, Edinom Gušićem, Harisom Hadžikadunićem i drugim, zbog kojih je i nakon završene sezone bio čest gost u Zenici.

 

Svojim zalaganjem u dresu Čelika osvojili ste ljubitelje zeničkog rukometa koji i danas na utakmicama postavljaju pitanje gdje je Boško Jolović ?

 

Najprije bih se zahvalio svima onima koji se interesuju za moju karijeru iako više na papiru nisam član Čelika, ali ću srcem tu zauvijek biti. Trenutno sam u Saudijskoj Arabiji u Sanabisu, predgrađu Dammama, jednog od najvećih gradova u Arabiji. Igram u klubu koji se zove Al Noor i koji je, iako iz malom mjesta, najdominantniji rukometni klub na ovim prostorima. Al Noor već godinama unazad dominira u Saudijskom rukometu, pa se nadam da ćemo i u budućnosti nastaviti tu praksu.

 
-Koliko ste zadovoljni uslovima koje imate u Saudijskoj Arabiji ?

 

Uslovi u Saudijskoj Arabiji ne mogu se porediti sa mnogim evropskim klubovima. Iako nije ni blizu bogatim klubovima, Al Noor ima fantastične uslove za rad i napredak. Klub posjeduje salu sa rukometnim i košarkaškim igralištem, teretanu, teren sa vještačkom podlogom, fudbalski teren i fizio salu. Mnogi drugi, bogatiji klubovi imaju i više poput zatvorenih bazena, motela za igrače, restoranu i ostalo. Sve u svemu, mnogo više nego klubovi iz našeg regiona.

 

 

-Možete li usporediti rukomet u Saudijskoj Arabiji i Bosni i Hercegovini ?

 

Kvalitet rukometa u ove dvije zemlje je veoma različit iz više razloga. Prvi i osnovni je taj što igrači u Saudijskoj Arabiji nisu profesionalni igrači, primaju minimalne naknade od kluba, ali to nije ni približno naknadama profesionalnih igrača. Njihov mentalitet je drugačiji od našeg, mi smo mnogo više tehnički i taktički obučeniji od njih, dok su oni, s druge strane, fizički superiorniji u odnosu na nas.
Često kažem kako je ovdje rukomet kao NBA košarka, samo trči i šutiraj. Rukomet u Bosni i Hercegovini je veoma kvalitet iako pojedinci govore drugačije. Pored sve neimaštine i problema, klubovi u BiH opstaju i prave nove igrače za najjače rukometne lige svijeta.

 

Nakon dvije godine provedene u Zenici, kakve utiske nosite iz našega grada?

 

Nakon dvije prelijepe godine iz Čelika i Zenice nosim mnogo lijepih stvari, mnogo pobjeda i mnogo drugih stvari koje nemaju cijenu. Nema novca kojim mogu da se kupe sva prijateljstva koja sam stekao u Zenici. Nekako sam se, kako da kažem, udomaćio u Zenici pa sam često znao i da ostanem koji dan duže nakon završetka sezone, kako bi proveo još malo vremena sa svojim dragim prijateljima. Poslije moje Crvenke sljedeća je definitivno Zenica i moji dragi Zeničani koje ovom priliko pozdravljam, a naročito staro društvo iz malenog T-caffea.

 

-Ostaje li žal za neosvojenim trofejom u dresu Čelika, imate li namjeru da se vratite u Zenicu?

 
Definitivno bi taj trofej upotpunio moje dvije sezone u dresu Čelika i na najljepši način bi stavio tačku na moju igračku karijeru. Ali i samim ulaskom u finale moja generacija ušla je u historiju Čelika što mi je posebno drago. Naša imena će se vječno spominjati u kontekstu Čelika i Zenice.
U Zenicu sigurno dolazim na ljeto, planirao sam dio godišnjeg odmora provesti tu kako bi posjetio svoje drugare i uživao sa njima.
Trenutno su svi moji planovi vezani za sadašnji klub, ali sigurno da bih volio u budućnosti da sjednem na klupu Čelika i da ono što nisam ostvario kao igrač ostvarim kao trener.

Ovom prilikom bih poželio mnogo zdravlja mojim Zeničanima u novoj godina, sportskim klubovima mnogo pobjeda, a posebno bih pozdravio svoga malenog drugara koji se oporavlja od operacije. Još jednom hvala svima koji se zanimaju za moju karijeru, mnogo pozdrava i svako dobro želi vam Boško Jolović.

 

Video: Kenan Osmančević/sportzdk.ba

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!