Kupi karte za utakmice 062 599 630
  • Adnan Begagić, najmlađi kapiten RK Čelika u dugoj historiji ovog kluba, govorio je za naš portal o svojim planovima i trenutnoj situaciji kluba.

Ponovo ćemo biti ekipa od koje svi strahuju!

Adnan Begagić je novi kapiten mlade ekipe RK Čelika. Sigurno je jedan od najmlađih kapitena u 68 godina dugoj historiji Kluba. Izuzetno je vrijedan, ozbiljan, pravedan, dobar i ambiciozan rukometaš. Na pitanja našeg portala odgovarao je jasno, konkretno i precizno: kako je danas u RK Čeliku, kako je biti kapiten ekipi gdje većina igrača ne prelazi 20 godina starosti…

Portal RK: Kako je danas biti kapiten RK Čelika?

BEGAGIĆ: Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam kapiten NAŠEG ČELIKA. Sigurno je želja svakog igrača da jednog dana postane kapiten svoje ekipe, ja sam u tome uspio:) Mi smo jedna klapa, prava složna ekipa, ekipica, pa nije preveliki teret nositi kapitensku traku. Drago mi je da sam jedan od najmlađih kapitena u dugoj historiji kluba.

Portal RK: Iako mlad, dugo si već u rukumentu. Kako je sve to počelo i zašto baš rukomet?

BEGAGIĆ: Počelo je sasvim slučajno, zahvaljujući prijateljima s kojima sam se družio. Oni su trenirali, uz njih sam počeo i eto, još uvijek sam tu. Otac je također igrao rukomet, pa je on samo još „pojačao“ moju ljubav prema ovom sportu. Pored Čelika, igrao sam još u Vitezu i Kaknju.

Bićemo ponovo u vrhu Premijer lige

Portal RK: U igri te praktično ima na gotovo svim pozicijama. Gdje se ti najbolje osjećaš, koja pozicija u timu ti najviše odgovara?

BEGAGIĆ: Najviše volim da igram na poziciji srednjeg beka, ali izgleda da je Begagićima ”u krvi” pozicija pivota, pa trener Seldin od mene želi da napravi nasljednika Aldina Begagića 😛  upravo na poziciji pivota.

Portal RK: S kim od suigrača u timu najviše voliš igrati? I imaš li rukometnog uzora?

BEGAGIĆ: Najlakše je igrati sa, trenutno najiskusnijima u timu Čelika, Aldinom Begagićem i Edvinom Begovićem, jer oni znaju mnogo o rukometu i u svakom trenutku mogu naći neko rješenje i pomoći mladima. Međutim, drago mi je igrati sa svima, Adom Pašalićem, Danijelom Jurićem, Kenanom Biogradlijom… Bitno je da smo tim i da se trudimo i imamo rezultate.
Što se tiče uzora, dugo vremena je to bio rukometni maestro Ivano Balić, koji je prestao sa aktivnim igranjem rukometa. Sad nemam nekog posebnog uzora…

Portal RK: Svi tvoji suigrači u RK Čeliku su rođeni u Zenici. To se odavno nije desilo! Kako ti gledaš na pojačanja ”sa strane”? Trebaju li Čeliku pojačanja?

BEGAGIĆ: Drago mi je da smo svi iz Zenice i kako kažete – dugo nije bilo tako. U ovoj polusezoni nismo išli na pojačanja, ali na ljeto, u narednoj sezoni, kada ozbiljno ”napadamo” Premijer ligu BiH, sigurno je da trebamo ići na pojačanja na nekim ključnim pozicijama. O tome treba razmišljati na kraju ove polusezone, kada vidimo koliko maksimalno mogu dati domaći igrači. Uostalom, to pitanje je za Upravu Kluba i za Stručni štab, a moj odgovor je – pojačanja za plasman u Premijer ligu i u Premijer ligi BiH – da, ali ciljano, za određene pozicije! Bićemo mi ponovo u vrhu Premijer lige BiH, a da bi to bili, trebaće nam par iskusnih igrača.

Portal RK: Reci nam nešto o radu aktuelne Uprave i trenera?

Adnan Begagić i Pane Škrbić
Adnan Begagić i Pane Škrbić

BEGAGIĆ: Siguran sam da ova Uprava kluba daje maksimum svojih mogućnosti u ovoj situaciji. Predsjednik Kluba, gdin Pane Škrbić, obavlja svoj posao odlično, obezbijedio nam je fantastične uslove za rad. I više nam je od predsjednika! Sekretar Nedim Šehić se brine o svim administrativnim pitanjima, a trener Seldin Rizvanović nam je više od trenera: pored stručnosti u rukometu, pomaže nam, kao i predsjednik Škrbić, da budemo odlični rukometaši i dobri ljudi. Veliko, veliko hvala svoj trojici.

Nezaboravne pripreme

Portal RK: Jedan si od rijetkih igrača RK Čelika koji je bio i u onoj ekipi koja je ”harala” bh rukometom, sa Davorom Kadićem, Adnanom Šabanovićem, Aldinom Begagićem… Da li ovaj tim može ”stići” tu veliku generaciju rukometaša?

BEGAGIĆ: Svakako! Iskreno se nadam da ćemo ostvariti rezultate i ispuniti ciljeve koje smo stavili pred sebe: plasman u Premijer ligu BiH, a onda i u Evropu… Lijepo je kad se pobjeđuje, kad svaka ekipa u ligi strepi od tebe, kad su tu vrhunski igrači, sve je to super. Vjerujem da ova ekipa, uz par pojačanja i uz maksimalnu podršku publike i sponzora, može vrlo brzo ponovo biti ekipa od koje svi strahuju.

Portal RK: Imali ste i pripreme za novu sezonu van Zenice?

BEGAGIĆ: Hvala predsjedniku Panetu Škrbiću što nam je obezbijedio ove pripreme! Uslovi su bili odlični, super smo se družili i trenirali. Nadam se da će predsjednik još dugo biti s nama i da će pripreme preći u tradiciju ovog kluba. Također hvala i treneru Seldinu Rizvanoviću što je odlično ”dozirao” treninge pa, i pored tri treninga dnevno, uopšte nije bilo teško…istrpjeti ovih 5 dana i što nam je puno pomogao da se spremimo za sve izazove. Ove pripreme na Zlaći su nezaboravne!

Portal RK: Samo prije pet mjeseci je bila velika kriza u RK Čeliku… Sada je to prošlost? Za kratko vrijeme dobio si i nagradu Srce Čelika…

Adnan Begagić, kapiten RK Čelik
Adnan Begagić, RK Čelik

BEGAGIĆ: Da, još prije svega pet mjeseci smo svi koji volimo Čelik strahovali za opstanak Kluba. Međutim, po ko zna koji put, došao je Pane Škrbić na funkciju presjednika i bukvalno nas spasio. Uz maximalnu angažovanost, sopstvenim sredstvima, znanjem, iskustvom, snalažljivošću je uspio ne samo da spasi ovaj klub, nego ga je i postavio na zdrave osnove, obezbijedio da se takmičimo! Na tome smo mu svi zahvalni i veliko HVALA za tu podršku.
Treba istaći i da velike zasluge ima i trener Seldin Rizvanović koji je bio uporan, koji je bukvalno ostao sam s nama, trudio se i uspio da nas održi na okupu. Koliko znam, on je zaslužan i što je G. Škrbića nagovorio da se vrati na fukciju predsjednika. Sada samo napredujemo.
Nagrada koju sam dobio mi neopisivo mnogo znači, to je velika nagrada za mene, za moj trud koji ulažem u naš klub. Hvala još jednom na toj nagradi.

Portal RK: Na kraju – planovi za budućnost Adnana Begagića?

Adnan Begagić sa suigračima-press RK Čelik
Begagić sa suigračima-press RK Čelik

BEGAGIĆ: Svi moji planovi su vezani za RK Čelik. Veoma bih volio da se ova ekipa održi na okupu, naravno, da izborimo povratak u Premijer ligu i vratimo RK Čelik na mjesto koje mu pripada – vrh BiH rukometa.
Privatno – zaposlio sam se u ASA osiguranju, tako da je to još jedna nova obaveza. Pozivam prijatelje rukometa – neka se osiguraju putem ”moje” osiguravajuće kuće…
I još nešto: pozivam našu publiku da dođe u što većem broju na naše utakmice, da vide ovaj novi Čelik i da podrži ovu mladu ekipu na putu ka Premijer ligi BiH i Evropi!

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!