Kupi karte za utakmice 062 599 630

Utakmica 19. kola Prve lige FBiH, igrana u Banovićima, između ORK Rudara i RK Čelika. Rezultat: 23:22 (13:11). Sudije: Aldin Bećirović i Riad Trutović (Gračanica). Sedmerci: Rudar 5 (4), RK Čelik 7 (5). Isključenja: Rudar 12 minuta, Čelik 14 (dva crvena kartona).

ORK RUDAR: Kemal Pozderović (4), Denis Nukić, Jasmin Demirović (2), Benjamin Šehić (6), Amer Avdić, Inel Avdić, Nevad Bašić, Toni Knezović (7), Nusmir Selimović, Almadin Časurović (3), Almin Iljazagić (1), Mihret Čamdžić (1), Adanan Bečić, Amel Mulabdić, Aden Lugavić, Alem Hadžić. Trener: Alem Hadžić.

RK ČELIK: Edvin Begović (3), Adnan Sumbuljević (2), Mirsad Čelenka, Faris Mrako (1), Jasmin Omerović, Mirza Dervenčić (2), Ante Dragičević, Adi Mešinović, Slaven Šijaković (2), Edin Gušić (5), Dženan Hodžić, Harun Alihodžić, Adi Delalić, Samir Korjenić (7). Trener: Damir Hukić.

  • Pitanje i komesaru: kako sudije iz Gračanice sude u mečevima od interesa za komšijski RK Gradačac?
  • Dva crvena kartona dvojici najboljih i najstarijih igrača Čelika, Slavenu Šijakoviću i Mirzi Dervenčiću dosudila dva sudijska ”pionira” Bećirović i Trutović

Totalna bruka u Banovićima u utakmici ORK Rudar – Čelik! Lopta se crvenila od stida od sudijskih odluka mlađahnih (netalentovanih) sudija za koje ne znamo da li su ikada igrali rukomet ili su samo prošli pored rukometne dvorane. Od samog početka su izmišljali prestupe Edina Gušića, probijanja Mirze Dervenčića i šta sve ne na štetu gostujuće ekipe a da nisu vidjeli konstantne korake desnog i srednjeg beka domaćina.

Crveni karton za Šijakovića

Vrhunac beskrupuloznog suđenja i navijanja za Rudar sudijskog para Bećirović-Trutović iz Gračanice (Gradačac navija za Gradačac) je bio u 37. minutu igre kada sudije isključuju i crvenim kartom ”daruju” Slavena Šijakovića, koji je srednji bek i mozak Čelikove ekipe! Bilo je to na opšte iznenađenje svih u dvorani, pa i predstavnika ekipe domaćina. Čak četvorica predstavnika domaće ekipe su vođstvu puta Čelika dali izjave da start Šijakovića nije bio ni za žuti karton, tj. 2 minuta isključenja, a sudije su mu pokazale crveni karton!

– Takvo suđenje može biti samo sa jasno ciljanom namjerom, a možda i na inicijativu nekog drugog kluba i uz aminovanje onoga ko ih je delegirao – kažu u RK Čeliku.

Nakon Šijakovića, tri kartona i na kraju plavi karton i isključenje sa terena dobio je i kapiten Čelika Mirza Dervenčić.

Dva najiskusnija i najstarija igrača Čelika, Šijaković i Dervenčić nikada nisu nijedan od njih za vrijeme višedecenijske rukometne karijere namjerno faulirali igrača protivničke ekipe.

Nekoliko rečenica i o utakmici

Bila je to izuzetno zanimljiva i borbena utamica, sa dosta obrta u toku utakmice. Rudar je bolje otvorio utakmicu i vodio sve do 11. minuta, kada je Čelik izjednačio na 6:6, a zatim i poveo. Do kraja poluvremena vodila se ravnopravna borba, uz stalnu dozu sudijske potpore domaćinima.

Prvo poluvrijeme je završilo rezultatom 13:11 za domaću ekipu. Čelik je u drugo poluvrijeme ušao mnogo snažnije i odmah na početku sustigao i prestigao gol razliku Rudara.

Brže napade Čelika i nadmoć nad Rudarom zaustavio je sudijski par Bećirović-Trutović, koji je najboljem igraču Čelika i organizatoru igre Slavenu Šijakoviću, koji je u kritičnom momentu držao široko otvorene ruke, dao crveni karton.

Interesantno je da su sudije oko ovog prekršaja zaustavili igru i konsultovali delegata utakmice Amora Alibegovića, koji im je rekao da je za nepostojeći prekršaj dovoljno isključenje Šijakovića na dva minuta, da bi sudija Bećirović rekao ”ipak ja odlučujem” i izvadio crveni karton.

Prava drama u režiji sudija na terenu se odigrala i u nekoliko poslednjih minuta utakmice. RK Čelik je vodio sa tri gola razlike i trebao je samo mirno privesti utakmicu do kraja. Jednu fintu pred golom Rudara odličnog igrača i internacionalca Mirze Dervenčića sudije su okarakterisale kao korake, nakon čega u 57. minutu, zbog prigovora Dervenčića, sudije i njega kao i Šijakovića šalju na tribine.

Prednost od tri gola razlike se naglo topi, dolazi do izjednačenja 22:22, da bi u samom finišu, iz nepostojećeg penala. RK Rudar slavio pobjedu sa jednim golom razlike (23:22).

Bećiroviću, Trutoviću i sličnima zabraniti da sude

U ovoj utakmici su nevini jedino igrači oba tima. Oni su se između sebe poštovali i žestoko borili za svoj tim. Krajnje je vrijeme da suci kao Bećirovići, Trutovići, Zuke i drugi, a komesari znaju koji su to, budu izbrisani sa sudijske scene. Poznata je činjenica da sudije u svim novim takmičenjima kod nas ”kroje” kapu za prvenstvo: ko će biti prvi, ko drugi, a ko će van iz lige.

Na kraju, na prvi pogled je ova utakmica potpuno nevažna: niti Čelik može ugroziti prvo mjesto tabele RK Gradačca (možda samo teorijski), niti do kraja prvenstva može pasti sa druge na treću poziciju. To znači da su sudije možda imale u vidu samo nekog trećeg.

beenhere

”Pozivamo Rukometni savez BiH da kod vođenja rukometnih liga daju šansu nekim novim, časnim, poštenim, nekorumpiranim sudijskim kadrovima od integriteta, onima koji će suditi po pravu i pravilima igre”, poručuju iz RK Čelika.

RK Čelik je, od 19 utakmica u prvenstvu, pobijedio 16 puta, uz tri izgubljene utakmice, a naredne sedmice je domaćin ekipi Sane iz Sanskog mosta.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!