Kupi karte za utakmice 062 599 630
  • RK ČELIK – RK KRIVAJA 27:28 (poluvrijeme 11:11)
  • U sjajnoj, premijerligaškoj utakmici, Čelik je poražen, ali nije nadigran od RK Krivaje iz Zavidovića
  • RK Krivaju do pobjede vodio žestoki i pomalo bezobrazni Mirza Dervenčić, koji živi u Zenici, a igra za Krivaju (10 postignutih golova)
  • Predsjednik Kluba Pane Škrbić u svlačionici igračima čestitao na borbenosti i najavio im svoju ostavku Upravnom odboru Kluba ”iz moralnih razloga”.

Sjajna rukometna premijerligaška predstava dva bivša premijerligaša u Zenici, RK Čelika i RK Krivaje u kojoj je Krivaja pobijedila jednim golom razlike. Utakmica RK Čelik – RK Krivaja (ZavIdovići) igrana u Gradskoj areni Zenica, pred oko 1.500 gledalaca. Rezultat 28:27 za RK Krivaju. Poluvrijeme 11:11. Sudije: Edin Kulović i Vedad Škaljić (oba Sarajevo). Delegat: Amor Asibegović. Sedmerci: 7 (6) za Čelik, a 3 (2) za Krivaju. Isključenja: RK Čelik 18 minuta, a RK Krivaja 20 minuta – Dervenčić 3 isključenja i crveni karton.

RK ČELIK: Faris Mrako, Eldar Mehić (2), Kenan Muslić (3), Ismar Kahrić, Adnan Begagić (1), Adnan Sumbuljević, Miran Čović, Jasmin Omerović (3), Danijel Jurić, Riad Polić (17 odbrana, plus 1 gol s gola na gol). Kenan Biogradlija (2), Admir Bjelopljak, Hris Muhić, Aldin Begagić (8, šutao penale), Muhamed Ajanovoć (4), Adi Pašalić (3). Trener: Seldin Rizvanović.

RK KRIVAJA: Jasmin Hadžihasić, Mehamed Ali Omerović, Danis Kovačević, Anis Mehić, Mirza Dervenčioć (10) Ferid Avdić (4), Mirza Mehinagić, Adin Faljić, Dino Marušić, Suad Huskić (1, Edin Sinanović (2), Amir Alić (3), Safet Umamović, Edin Kis (4) Ajdin Smajilbegović (4), Talha Velagić. Trener: Adnan Mešić.

Izuzetno dobra utakmica bivših premijerligaša

Sjajna rukometna prava premijerligaška predstava dva bivša premijerligaša u Zenici, pred oko 1.500 gledalaca u Gradskoj areni Zenica, od čega je njih oko 1.200 bilo iz Zavidovića, koji su svih 60 minuta gromoglasno navijali za svoj tim.

Taj jedan gol u korist Krivaje je donijela publika aplauzima, bubnjevima i glasnim navijanjem. Fenomenalan ambijent u Areni u kome je, kad je riječ o publici, Zeničani – Zavidovićani 1:0 za Zavidovićane!
Da je neko došao u dvoranu u Zenici i da je po navijačkim skupinama trebalo procijeniti u kojoj dvorani i gdje se utakmica igra, prije bi rekao bi da se nalazi u Zavidovićima, nego u Zenici. I ono malo publike iz Zenice je, za razliku od Zavidovićana, bilo kao da su u pozorištu.

Gosti prednjačili u žestini

Od samog početka ekipe su se smjenjivale u vođstvu. Bila je to prava divovska borba u kojoj su gosti iz Zavidovića prednjačili u žestini, koja je često prelazila mjeru dozvoljenog. Tu se posebno isticao Zeničanin Mirza Dervenčić Piđa koji igra za RK Krivaju a živi u Zenici i koji je bukvalno udarao svoje nekadašnje suigrače, te i dobio zasluženo tri isključenja na po dva minuta, a onda i crveni karton. Ipak je uspio dati čak 10 golova. Da mu je trener Čelika Rizvanović cijelo vrijeme (a ne samo dio utakmice) stavio ”flastera”, onda sigirno ne bi postigao toliko golova.

Cijela utakmica je bila veoma dramatična, a ekipe su se smjeljivale u postizanju golova. Na kraju, slavila je Krivaja jednim golom razlike (28:27), iako bi možda bilo najrealnije da je meč završen neriješenim rezultatom.

Aldin Begagić postigao najviše golova

Kod Čelika golove su postizali – Aldin Begagić (8, on je šutao penale), zatim Muhamed Ajanović (4), Kenan Muslić, Jasmin Omerović i Adi Pašalić.

Kod Krivaje, najviše golova su, pored već pomenutog Mirze Dervenčića (10 golova), po 4 gola su postigli Ferid Avdić, Edin Klis i Ajdin Smajilbegović, koji je odmah na početku utakmice golmana Riada Polić pogodio u oko. Polić je, i pored povrede oka, odlično branio cijelu utakmicu.

Neki komentari posjetilaca ove utakmice zamjere treneru Čelika Seldinu Rizvanoviću, koji ima odličnu i dugu klupu, što u ovoj utakmici nije koristio usluge, recimo, izuzetno spremnih i pouzdanih bekova Farisa Mraku, Adnana Sumbuljevića i Mirana Čovića, koji su možda mogli biti igrači preokreta.

Polićev dan

Golman RK Čelika Riad Polić je, bez obzira na krajnji rezutat utakmice od jednog gola razlike za RK Krivaju, bio igrač utakmice. Branio je i ono što je moguće i što je nemoguće. Imao je 17 odbrana i, kad su igrači Čelika griješili u napadu, on ih je vraćao u život. Sve to u vrijeme kada je od samog početka od igrača iz Zavidovića dobio udarac u oko (udarac Ajdina Smajilbegovića). Ipak, i sa tako povrijđenim okom, Polić je odlično branio do kraja utakmice.

Ostavka predsjednika Kluba

Uprava i stručni štab RK Čelika napeto prate utakmicu
Uprava i stručni štab RK Čelika napeto prate utakmicu

Nakon utakmice predsjednik RK Čelika Pane Škrbić je ušao u svlačionicu kod igrača Čelika, što inače nije njegova praksa, jer svlačionicu smatra prostorom za igrače i trenere i čestitao im na sjajnoj borbenosti u ovoj utakmici, rekavši im: ”Momci, kapa dolje! Čestitam! 60 minuta ste se žestoko i muški borili, bacali ste se po terenu, ostavili ste srce na terenu, muški primali batine od protivničkih igrača! Svaka vam čast za to! Ja ću, ipak, iz moralnih razloga, najaviti ostavku Upravnom odboru Kluba zbog neispunjavanja sportskih ciljeva koje smo zajednički postavili za ovu sezonu!”

Tri razloga zbog kojih Škrbić nudi ostavku

U izjavi za naš portal Škrbić je izjavio:

”Ovi momci su sjajni momci! Tim su, raja su… Bore se kao lavovi za sebe, svoj klub i svoj grad. Bravo momci! I u ovoj utakmici su dali sve od sebe, ostavili su srce na terenu, padali i dizali se, bacali se po terenu, primali batine od protivničkih igrača… Na žalost, rezultatski nismo uspjeli, iako smo i mogli sa malo sportske sreće pobijediti isto kao što je RK Krivaja pobijedila – sa jednim golom razlike. Imali smo nekoliko grešaka, što nas je koštalo tri boda.

1. Pošto je ova Uprava Kluba na početku ovogodišnjeg prvenstva zacrtala kao cilj da idemo na prvo mjesto i Premijer ligu i Evropu, a izgubili smo utakmice od dva glavna konkureta (Sloboda u Tuzli i Krivaja u Zenici). Iako smo prije toga pobijedili sedam utakmica za redom, ja ću Upravnom odboru Kluba iz moralnih razloga ponuditi pisanu ostavku. Nije ovo kapitulacija nego moralni čin, jer ne možemo biti jesenji prvaci… Istina, postoji još i proljetni dio prvenstva, a ja vjerujem da RK Čelik može na proljeće preskočiti i Krivaju i Slobodu. Oni nas jesu pobijedili, ali nisu bolji od nas! Postoji proljeće i ”drugo poluvrijeme”. Neka ova moja ostavka bude neka vrsta šok terapije za početak nove organizacije i dolazak novih ljudi i bolje buduće rezultate.

2. Drugi razlog što nudim ostavku Upravnom odboru je što nemamo podršku Gradske uprave. Ne onakvu kakvu smo očekivali i kako je zvaničano objavljeni stav Gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovbića i Gradske uprave: da Grad Zenica podržava RK Čelik u ostvarivanju ciljeva – osvajanje prvog mjesta u Prvoj ligi, plasman u Premijer ligu i Evropu, ali u praksi to nije tako. Podrška je uglavnom ostala na deklarativnom. Pomoćnik Gradonačelnika Armin Mujkić (vjerujem ipak mimo znanja Gradonačelnika) čak potpisuje peticije protiv ovog Kluba.

3. I treći razlog ostavke je što me, iskreno, kao Zeničanina, jako boli, moža i više nego sam rezultat, to što sam doživio da u mom gradu na našoj utakmici ubjedljivo dominira publika iz drugog grada (u ovom slučaju iz Zavidovića), a zeničke publike nema u dovoljnom broju. I što jedan broj nazoviljubitelja rukometa iz Zenice koji dođu na naše utakmice na neki način priželjkuju naše neuspjehe. To mi je neshvatljivo…

Na kraju, da ponovim – ovaj potez treba da da novu injekciju za zbijanje redova i dalji napredak RK Čelika, ovo jeste i neka vrste šok terapije za dalji razvoj RK Čelika i rukometa u gradu, jer Čelik može i mora opet biti u vrhu Premijer lige i u Evropi.

Još tri kola do kraja jesenjeg dijela sezone

Do kraja jesenjeg dijela sezone ostalo je još tri kola. RK Čelik iduće subote igra u Banovićima, protv ORK Rudara, a u 12. kolu u Zenicu dolazi RK Žepče, dok u posljednjem kolu Čelik prvenstvo završava utakmicom protiv Škole Čelik Junior. Sve drugo osim pobjede u ta tri kola bilo bi iznenadjenje.

Nakon ta tri kola nastaje zimska pauza u kojoj RK Čelik, ako želi nastaviti zacrtani put ka Premijer lige BiH, mora angažovati još dva-tri iskusna premijerligaška igrača, mada i bez toga ova mlada ekipa daljim uigravanjem može mnogo više od do sada postignutog.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!