Kupi karte za utakmice 062 599 630

Upravni odbor RK Čelika je odlučio da se direktno obrati upravnim odborima državnog i federalnog rukometnog saveza, posebno u vezi odluka o prekidu prvenstva.

• U Prvoj ligi Federacije BiH Sjever ostalo još samo 8 kola, koja se bez problema mogu odigrati u junu ove godine
• Tražimo da Rukometni savez realizuje vlastite odluke – o osnivanju Jedinstvene lige FBiH i ”B” Premijer lige BiH – pišu Upravnom odboru Rukometnog saveza FBiH i BiH

Predsjednik Rukometnog kluba Čelik Pane Škrbić nas je obavijestio:

”Upravni odbor našeg kluba je odlučio da se direktno obratimo upravnim odborima državnog i federalnog rukometnog saveza, pošto više od godinu dana niko i nikada od članova upravnih odbora saveza nije nas konsultovao oko bilo koje odluke tih organa. Ne znamo da li Ze-Do kanton uopšte ima predstavnika u Savezu? Rukometni klub Čelik Zenica ove godine obilježava veliki jubilej – 70 godina uspješnog postojanja, rada i djelovanja, pa želimo da se naš glas u Savezu čuje. Zato smo se i jednom i drugom savezu obratili sa pismom odnosno žalbom, posebno povodom odluka Upravnog odbora RS Federacije BiH o prekidu prvenstva i proglašenju pobjednika Prve lige Federacije BiH”.

Bez prekida Lige, nastavak u junu

U pismu RK Čelika savezima se ističe:

– Izjavljujemo žalbu na odluku o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH-Sjever, jer smatramo da je preuranjena! Predlažemo da se suspenduje odluka Upravnog odbora RS Federacije BiH od 21. aprila ove godine o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH Sjever, jer nema nikakvog valjanog razloga da se ne odigra preostalih osam prvenstvenih kola ove Lige u toku juna ove godine. Igranjem utakmica u terminima srijeda-subota (što nije neuobičajeno za rukometna takmičenja) praktično za mjesec dana (od 1. do 30. juna ove godine) može započeti i završiti prvenstvena sezona, a ne da se prvaci određuju ”za zelenim stolom”.
Alternativa za Prvu ligu FBiH Sjever je: da RK Čelik odigra utakmicu koju ima manje od Krivaje (sa Bosnom, Tešanj), te da se onda u ”majstorici” RK Krivaje i Čelika odigra utakmica u Zenici. Pošto je Krivaja jesenas pobijedila ”Čelik” u Zavidovićima – koji klub pobijedi u uzvratnoj utakmici u Zenici – najpoštenije je da taj klub ide dalje, u Premijer ligu – pišu iz Čelika rukometnim savezima.

Premijer liga i pravni akti

Upravni odbor RK Čelika u pismu upravnim odborima državnog i federalnog saveza ističe i sljedeće:

– Obzirom na često donošenje ”navijačkih” a ne pravnih i pravednih rješenja rukometnih saveza, predlažemo vam da se kod donošenja novih odluka pridržavate Propozicija i drugih akata koje ste sami propisali. Tako je, članom 99. stav 2 važećih i validnih Propozicija Rukometnog saveza FBiH, jasno utvrđeno da ”prvoplasirane ekipe Prve lige FBiH Sjever i Jug ostvaruju direktan plasman u Premijer ligu BiH”. Svaka drugačija odluka je protivpravna.

Jedinstvena liga FBiH

RK Čelik u pismu savezima upozorava i predlaže organima da poštuju svoje odluke (koje su sami i na vrijeme usvojili, prije početka sezone 2019./20.) – ”da se od sezone 2020./21. osniva Jedinstvena rukometna liga FBiH”.

– Nema nikakvog valjanog razloga da se ta odluka ne realizuje u narednoj sezoni, kao ni odluka na nivou Rukometnog saveza BiH za osnivanje ”B” Premijer lige BiH. Smatramo da je to u interesu razvoja rukometnog sporta u BiH – kažu RK Čeliku.

Liga za opstanak u Premijer ligi

RK Čelik se izjasnio i oko završetka prvenstva Premijer lige BiH:

– Predlažemo da se kao prvak Premijer lige BiH sezone 2019./20 proglasi RK Borac, Banja Luka, te da se organizuje ”Liga za opstanak” od poslednjih 6 ekipa: Leotar, Konjuh, Vogošća, Goražde, Iskra i Drina.

Stav RK Čelika je da novi članovi Premijer lige BiH, po važećim Propozicijama, moraju biti prvaci Lige FBiH Sjever i Jug, te prvak Prve lige Republike Srpske, što je u skladu sa preciznim Propozicijama za ovogodišnje takmičenje – zaključuju u pismu RK Čelika rukomenim savezima.

Upravni Odbor RK Čelika

Naslovna fotografija: Arhiva

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!