Kupi karte za utakmice 062 599 630

Press konferencija RK Čelika: Poziv Zeničanima da dođu na turnir

  • o turniru i RK Čeliku govorili Pane Škrbić, Bojan Crnomarković, Almir Balaš i Enes Skoljak

Na press konferenciji RK Čelika koja je održana u prostorijama kluba u Zenici govoreno je o rukometnom turniru Memorijal „Zaim Kobilica” i pripremama RK Čelika za novo prvenstvo.

O tome su govorili Pane Škrbić, predsjednik kluba i Organizacionog odbora, Šef stručnog štaba Čelika Bojan Crnomarković, te igrači Almir Balaš i Enes Skopljak.

„Posljednji turnir u Zenici je održan 30. augusta 2009. godine, kada su učesnici turnira bili legendarna Metaloplastika Šabac, RK Split i RK Gradačac. Pobjednik je bio klub sa velikom tradicijom – Metaloplastika, koja je pobijedila RK Čelika rezulatom 26:25. Gradačac je bio treći, a Split četvrti”, rekao je uvodu press konferencije Pane Škrbić.

„Razlog neorganizovanja turnira su nedostatak finansijskih sredstava, jer nam je od tog turnira prethodna uprava ostavila veliki dug. Ovaj sadašnji turnir mi organizujemo bez terećenja budžeta Kluba, zahvaljujući pomoći naših sponzora, dobrih ljudi, prije svega Emila Brnića, direktora Doma penzionera i Feđe Derviševića, direktora Hotela Dubrovnik i drugih”.

Turnir otvara gradonačelnik

Kao što smo ranije pisali, na turniru učestvuju RK Bosna Sarajevo, RK Konjuh Živinice, RK Krivaja i RK Čelik, gdje će se sa predstavnicima uprava tih klubova razgovarati o predstojećem prvenstvu u Premijer ligi BiH.

Nagrade na turniru su: pehar prvoplasiranoj ekipi, odnosno pobjedniku turnira, najboljem graču i najboljem golmanu.
Posebna nagrada biće uručena dosadašnjem igraču i kapitenu Davoru Kadiću – ZLATNA PLAKETA za 5,5 godina poklonjenih Čeliku i Mehi Begovcu, NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO ZA DOPRINOS U RAZVOJU RUKOMETA u Zenici i BiH.

poziv-zenicanima-sa-press-konferencije-da-dodju-na-turnir1

Sa današnje press konferencije, foto: Dražen Jurišić

Pane Škrbić, predsjednik Kluba, rekao je u nastavku:

„1.Ubuduće će ovaj turnir ZAIM KOBILICA biti tradicionalni i čak internacionalni.
2.Planirali smo da obnovimo saradnju sa Metaloplastikom i RK Splitom, da dovedemo Crvenu zvezdu ili Partizan iz Beograda, RK Vardar, Zagreb, HC Prato i druge ekipe iz regiona – naglasio je Škrbić i dodao:
3.Što se organizacije tiče, turnir može započeti već večeras, jer su obezbijeđeni optimalni uslovi za njegovo održavanje. Turnir otvara Gradonačelnik Zenice Selver Keleštura, a očekujemo dolazak većeg broja ljubitelja rukometa iz Zenice, Sarajeva, Kaknja, Viteza, Zavidovića… Pozvan je i italijanski ambasador u BiH, Nj. E. Ruggoro Corrias,”rekao je Škrbić.

Na početku turnira dres sa broj 7, koga je nosio legendarni Zaim Kobilica, biće uručen njegovom bliskom rodjaku Amaru Kobilici, članu RK Čelika.

Otvaranje turnira

Ceremonija otvaranja turnira biće obavljena u subotu, 20. augusta u 16.15 sati, a utakmice će se u oba dana igrati u isto vrijeme: u 16.30 i u 18.30 sati.
U prvom susretu se sastaju RK Bosna – RK Krivaja, a u drugom Čelik i RK Konjuh.

Utakmice za treće i prvo mjesto odigraće se u nedjelju u 16.30 i 18.30 sati, a Ceremonija zatvaranja turnira je planirana u oko 20.00 sati, odnosno nakon završetka finalne utakmice.
Tada će biti uručeni pehari pobjedniku turnira, najboljem golmanu i igraču turnira.

Utakmice će suditi premijerligaške sudije Zdenko Božić i Borislav Slipac iz Novog Travnika, te sudijski par iz Živinica (Adnan Borogovac) i Zenice (Nedim Šehić). Komesar turnira je Slavko Tkaček, inače predsjednik Zbora sudija iz Zenice.

poziv-zenicanima-sa-press-konferencije-da-dodju-na-turnir5

Pane Škrbić, predsjednik kluba, foto: Dražen Jurišić

Pozivamo sve Zeničane i ljubitelje rukometa iz drugih gradova da u subotu i nedjelju dođu na Bilmišće i uživaju u reviji dobrog rukometa. Posebno pozivam navijače RK Čelika da dođu na turnir i vide jedan novi, mladi Čelik, koji sada spada medju najmlađe ekipe u Premijer ligi BiH.
Takođe, publici će se prvi put predstaviti novi šefovi stručnih štabova (Unčanin iz Konjuha, Bašić iz RK Bosne i Bojan Crnomarković, novi šef stručnog štaba Čelika),” istakao je Pane Škrbić.

Ulaz na turnir je besplatan, odnosno ulaznice će se plaćati na dobrovoljnoj bazi – platit će samo onaj ko želi ulaznicu kao dobrovoljni prilog.

Turnir u pravo vrijeme

poziv-zenicanima-sa-press-konferencije-da-dodju-na-turnir2

šef stručnog štaba Bojan Crnomarković. foto: Dražen Jurišić

Šef stručnog štaba Čelika Bojan CRNOMARKOVIĆ:
„Ovaj turnir je došao u pravo vrijeme, nakon žestokih priprema i treniranja i po tri puta dnevno – da vidimo gdje smo i šta smo. Fizionomija tima se već nazire, ali ima još mnogo toga da radimo…Siguran sam da će moji igrači dati maksimum da se u novom svjetlu pokažu zeničkoj publici.”

 

 

poziv-zenicanima-sa-press-konferencije-da-dodju-na-turnir3

foto: Dražen Jurišić

Almir Balaš, sjajni pivot, pouzdan, hrabar, talentovan:
„Pripreme teku u napornom ali izvanrednom ritmu. Hvala predsjedniku Kluba Panetu Škrbiću i Šefu Crnomarkovću za izvanredne uslove i rad koji mora uroditi plodom. Siguran sam da ćemo na turniru dati sve od sebe da osvojimo titulu prvog turnira Zaim Kobilica, ali još važnije je da se uigramo i da budemo potpuno spremni za novu prvenstvenu sezonu u Premijer ligi.”

 

poziv-zenicanima-sa-press-konferencije-da-dodju-na-turnir4

foto: Dražen Jurišić

Enes Enko Skopljak, rukometni dragulj, koji je bio u sastavu juniorske reprezetacije na svjetskom rukometnom prvenstvu, koji se potpuno uklopio u ekipu RK Čelika je rekao:
„Grad Zenica, pripreme, suigrači, uprava, predsjednik Kluba, uslovi – sve je ovdje fantastično. Sretan sam da sam u RK Čeliku i Zenici, gradu sporta. Turnir je samo proba, a nadam se da ćemo u prvenstvu igrati važnu ulogu i postići zacrtane ciljeve…”

Na press konferenciji je pročitan i CV Zaima Kobilice (ispod).

ZAIM KOBILICA (1965. – 2015.)

Zaim Kobilica

Zaim Kobilica

Zaim Kobilica je rođen u Zenici 1965. godine. Svoje prve rukometne korake napravio je u RK Čeliku Zenica, gdje je prošao sve rukometne selekcije. Posljednju utakmicu za RK Čelik odigrao je u sezoni 1990/91, kada se RK Čelik plasirao na drugo mjesto u Prvoj jugoslovenskoj ligi JUG, a prvoplasirani je bio RK Mornar iz Bara, koji se tada kvalifikovao za Prvu saveznu ligu Jugoslavije.
U avgustu 1991. godine odlazi u Italiju u HC Prato, pokraj Firence. Igrao je na poziciji lijevog beka šutera, gol igrača, sa jakom, njemu svojstvenom fintom.

Kobilica je za HC Prato odigrao više od 500 utakmica i postao njegov zaštitni znak, a dvorana u Pratu je dobila njegovo ime. Sa Pratom je osvojio dvije šampionske titule Italije (1998. i 1999. godine) i dva Kupa Italije (1998. i 2000. godine).

Pet sezona bio je najbolji strijelac italijanske lige a u to vrijeme za HC Prato su, pored njega, igrale još dvije planetarne rukometne zvijezde: Vori i Babić, a trener je bio sjajni Lino Červar.

Kobilica je bio i trener u HC Prato-u nekoliko sezona.
Za BiH reprezentaciju je imao 12 nastupa i postigao 55 golova, a bio je i član BiH reprezentacije na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine.

Za Italiju je odigrao 19 zvaničnih utakmica uz 107 postignutih golova. Za italijansku reprezentaciju je nastupao na Mediteranskim igrama 1997. godine u Bariju, Italija i na svjetskom prvenstvu iste godine u Japanu.

Sve fotografije: Dražen Jurišić

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!