Kupi karte za utakmice 062 599 630
  • RK ČELIK JUNIOR -RK ČELIK 31:23
  • Utakmica igrana na domaćem terenu Škole ČELIK JUNIOR u Dvorani Bilmišće.
  • Gledalaca oko 500. Rezultat 31:23 (14:11).
  • Isključenja: Škola JUNIOR 6, a RK Čelik 12 minuta.
  • Sedmerci: Škola Junior 2 (2), RK Čelik 5 (3).

Prvi gradski derbi u historiji rukometa u Zenici odigrali su rukometaši Škole rukometa Čelik Junior i RK Čelik. Pobjeda je pripala mlađem ligašu – Čelik Junioru, koji se prvi put u devet godina dugoj istoriji takmiči u seniorskoj konkurenciji, Prvoj ligi Federacije BiH, dok RK Čelik ima historiju dugu gotovo 70 godina.

Očegledno je da se u ovom slučaju domaćin u Dvorani Bilmišće – Čelik Junior i psihički i organizacijski bolje pripremio i snašao i zasluženo odnio 3 boda.

Igrači RK Čelika su podlegli atmosferi i važnosti utakmice, pa su odigrali mnogo lošije nego što znaju i umiju, što ni u kom sučaju nije opravdanje da su samo golman Riad Polić i bek Kenan Muslić bili, donekle, na visini zadatka. Igrači RK Čelika su igrali smušeno, sa veoma mnogo grešaka u napadu, koje su igrači JUNIORA vjesto koristili u kontranapadima.

Rukometaši Juniora više ”napaljeni”

Rukometaši Čelika imaju i dužu klupu i ”s glave na glavu” bolji igrački sastav od svojih domaćina (svaka čast iskusnom Edinu Bjramoviću). Recimo, igra RK Čelika preko krila, što je glavno oružje ovog tima, jer su krila postizala i po 10 do 20 golova po utakmici, ovoga puta je potpuno podbacila. Sva tri krila – Eldar Mehić, Jasmin Omerović i Adi Pašalić, koji je (neopravdano) samo na kratko ulazio u igru – dali su zajedno premalih 6 golova! S druge strane, samo jedno krilo Škole Čelik Junior (Omer Suljić) je sam postigao više od toga – 7 golova!

Ekipa Škola Čelik se i u svako drugom pogledu bolje pripremila za ovaj meč, pa je tako specijalno samo za ovu utakmicu (to dozvoljavaju nova Pravila rukometnog saveza) dovela dva igrača – BOJANA BURAZORA I DRAGANA MARTINOVIĆA, koji su, uz iskusnog Edina Bajramovića, bili prevaga za pobjedu domaćina. Jednostavno, igrači mlađeg zeničkog ligaša su, kako se to
u žargonu kaže bili više ”napaljeni” za pobjedu. I ostvarili su je!

Bolji u prvom poluvremenu

utakmicu sa ŠR Čelik Juniorom

RK Čelik, ekipa pred utakmicu sa ŠR Čelik Juniorom

U prvom poluvremenu je Čelik bio bolji nego u drugom poluvremenu, zahvaljujući odličnim odbranama Riada Polića (10 odbrana u prvom poluvremenu), koji je, uzgred rečeno, bio najžešći u želji za pobjedom u ovom susretu.

Apsolutno se ne može reci da igrači Čelika nisu željeli pobjedu! Maksimalno su se borili, ali nije bilo prepoznatljive i brze igre Čelika. Prije bi se reklo da su ”izgorjeli u želji za pobjedom” i da nije bilo pravih poteza sa klupe.

U drugom poluvemenu je nekoliko grešaka u napadu dovelo do poraznog rezulata 31:23 za Čelik Junior na kraju utakmice, jer su igrači mlađeg ligaša znalački koristili svaku grešku igrača RK Čelika. Pri samom kraju utakmice igrači RK Čelika su, u želji da preokrenu rezultat u svoju korist, ”zbrzili” nekoliko napada i obezbijedili JUNIORU veću gol-razliku.

Juniori nisu baš juniori…

Na stranu i činjenica da JUNIORI U SUŠTINI nisu JUNIORI, da su predvođeni vrlo iskusnim starijim bivšim igračima Čelika Edinom Bajramović (dao 6) i Amirom Kobilicom (dao 3 gola), kojima su pridodati igrači, registrovani samo za ovu utakmicu – dva veoma iskusna ”JUNIORA” – Bojan Burazor i Dragan Martinović, koji su postigli po četiri gola.

Takođe, činjenica je da Čelik Junior nije ”ni samo zenički”, kao što se to često ističe. Ali ni te činjenice ne umanjuju pobjedu Čelik Juniora, jer sve su to znali u Stručnom štabu RK Čelika i prije utakmice, ali nisu znali ili nisu mogli dati odgovarajuću ”terapiju” na žestok udar starih ali i mladih juniora.

Na kraju, valja istaći da stipedije igračima RK Čelika (što zna biti problem u Klubovima) takođe nisu bile problem u ovoj utakmici – jer su isplaćene.

Ako se uzme u obzir da je i atmosfera u timu i klubu izvanredna, onda se zaista postavlja pitanje – U ČEMU JE PROBLEM I UZROK LOŠIJIH IGARA U NEKIM, PA I U OVOJ UTAKMICI?

Slijedi temeljita analiza kluba

RK Čeliku ne preostaje ništa drugo do realizovati najavljenu temeljitu analizu ovosezonskih rezultata, koji su daleko lošiji od očekivanih (tri poraza). Sigurno je da na osnovu analize sa svih aspekata treba doći do odgovarajućih promjena u svim segmentima kluba: od upravljanja, stručnog štaba, igračkog sastava…

Sva sreća pa ima dovoljno vremena da se u pauzi izmedju dvije prvenstvene polusezone sve stvari dobro dijagnosticiraju – od rada uprave, stručnog štaba, pa do učinka svakog od igrača pojedinačno, odnosno da se utvrdi nephodna terapija za narednu sezonu.

Iz protekle sezone mora se izvući ono najbolje za budućnost RK Čelika. I sportski je razmišljati pozitivno: završeno je samo ”prvo poluvrijeme” u Prvoj ligi FBiH i u onom drugom poluvremenu treba postići sve izgubljeno!

Iz Uprave RK Čelika čestitaju Školi Čelik Junior na pobjedi u prvom historijskom derbiju dva zenička ligaša.

RK ČELIK: FARIS MRAKO, ELDAR MEHIĆ (2), KENAN MUSLIĆ (7), ISMAR KAHRIĆ, ADNAN BEGAGIĆ, ADNAN SUMBULJEVIĆ, MIRAN ČOVIĆ, JASMIN OMEROVIĆ (3), DANIJEL JURIĆ, RIAD POLIĆ (14 ODBRANA), KENAN BIOGRADLIJA (3), ADMIR BJELOPLJAK, ALDIN BEGAGIĆ (4), MUHAMED AJANOVIĆ (3), ADI PAŠALIĆ (1).
TRENER: SELDIN RIZVANOVIĆ.

Slični Članci

Pratite nas na Facebooku!