Kupi karte za utakmice 062 599 630

Upravni odbor RK Čelik je reagovao na neistinita pisanja rukometnog sudije Seada Zuke koji brani sudije Aldina Bećirovića i Riada Trutovića iz Gračanice a da, kako kaže – nije utakmicu ni gledao…

Rukometni sudija Sead Zuko ”ubio se” pišući ovih dana kako Rukometni klub Čelik nije u pravu što se žali na suđenje mladih sudija Aldina Bećirovića i Riada Trutovića iz Gračanice, koji su sudili utakmicu u Banovićima (OK Rudar – RK Čelik), dosudivši sramne crvene kartone internacionalcima, Slavenu Šijakoviću (koji u dugom rukometnom životu gotovo nikada nije napravio faul) i kapitenu internacionalcu Mirzi Dervenčiću.

U principu, RK Čelik nikada ne odgovara na bilo čije nebuloze i pisanje na društvenim mrežama, ali ”raspisanom” takozvanom sudiji Seadu Zuki moramo odgovoriti na piskaranja jer se vidi da, pored toga što ne zna suditi (ili se pravi da ne zna), ne zna ni pisati, odnosno da sve što piše čini prema svojim simpatijama ili antipatijama.

  1. Gospodine Zuko, raduje nas da RK Čelik nije na Tvom spisku ljubimaca o kojima pišeš samo pozitivno. Jako bismo se zabrinuli da smo na Tvojoj listi onih ”dobrih”… ”Problem” RK Čelika je što isljučivo i uvijek traži pošteno i korektno suđenje, i kod kuće i na strani. To je, izgleda, za Tebe i slične Tebi najveći problem jer jedan broj sudija ima ”svoje klubove” a neki klubovi imaju ”svoje sudije”… RK Čelik ne želi da ulazi u takve ”šeme” i pozivamo sve rukometne klubove u državi da sve nepravde u rukometnom sportu zajedno eleminišemo.

Gospodine Zuko, nije RK Čelik protiv svih sudija, kako kažeš, mi smo isključivo protiv onih sudija koji ne sude po pravilima igre i po pravdi. Od 21 kola aktuelne sezone u Ligi mi smo izgubili samo tri utakmice a u 18 pobijedili! Nismo se žalili, recimo, na utakmicu protiv ŠR Čelik Juniora, čak i ne znamo ko je sudio, ali smo se žalili na tebe i tvoje suđenje prošle jeseni u Gradačcu. Dobro si nas napomenuo u mnogim svojim komentarima na društvenim mrežama da po Propozicijama svaki klub ima pravo izuzeća za dva sudijska para po sezoni. Evo, Upravni odbor RK Čelika zaključuje da traži Tvoje izuzeće do kraja Tvoje sudijske karijere!

  1. RK Čelik je časna institucija u ovom gradu i ovoj državi, sa 71 godinu postojanja, sa mnogim sjajnim sportskim rezultatima i čudi nas da nas Ti želiš podučavati šta i kako da radimo. Malo si se preračunao, G. Zuko, a vjerovatno i ne znaš da svi organi Kluba Čelik besprijekorno funkcionišu. Upozoravaš javnost da bi na kritike od strane klubova putem medija trebao reagovati Komesar Lige, da ušutkaš sve one koji nisu zadovoljni Tvojim i sličnim suđenjima! To je smiješno! Bolje bi bilo da si se založio za to da rukometni organi (pa recimo i komesari) diskvalifikuju loše i pristrasne sudije. RK Čelik će koristiti pravne institute rukometnog sporta i ove države i uvijek reagovati na nepravdu i kršenje propisa. Vjerovatno Tebe boli to što smo tražili (i dobili) Tvoje izuzeće za ovu utakmicu u Zenici i Ti je nisi sudio, iako si bio delegiran za ovu utakmicu u Zenici (i prvu protiv RK Gradačaca si Ti sudio u Gradačcu). Nadigrali smo i pobijedili časnu ekipu RK Gradačaca protiv koje nemamo ništa protiv. To su naši sportski prijatelji i mi im ovom prilikom javno čestitamo ulazak u Premijer ligu BiH. Da si Ti ponovo sudio protiv RK Gradačca i u Zenici, unaprijed bi se znao rezultat i bio bi na našu štetu. A pobijedili smo RK Gradačac, uz pobjedu koja je čista kao suza. Zašto tako radiš, gospodine Seade Zuko?
  2. Pogrešno pišeš u svojim nebulozama jer nije tačno da je RK Čelik protiv svih sudija kada eventualno izgubimo utakmicu, već samo protiv svih onih sudija koji ili ne znaju suditi ili sude po svom unaprijed kreiranom receptu. Problem su sudije koji žele da oni sami budu u centru pažnje, a ne 14 igrača na terenu. Da ne govoriš istinu, evo najnovijeg primjera: izgubili smo utakmicu, recimo, protiv RK Škole Junior, u našim izjavama i pisanju nismo sudije ni pomenuli. Čak ne znamo ni kako se zovu…Ili, s druge strane, sudije Kolobarić-Smajlović su svijetao primjer dobrog i pravednog suđenja, bez obzira da li mi gubili ili dobijali utakmice. A i gubili smo i dobijali utakmice koje su oni sudili. I oni nisu jedini. Još je dosta pozitivnih primjera. Na žalost, ima i negativnih primjera. Mlade sudije Bećirović i Trutović koje, kako sam pišeš, nisi ni gledao kako sude u Banovićima, hvališ da odlično sude. Ti pišeš da si očekivao da će RK Čelik u Banovićima pobijedi sa 5+ golova razlike. Vjeruj da bi 100 posto i bilo tako (čak i 10 i više golova razlike za nas), da smo imali neko normalno suđenje. Ključni momenat kada je naš igrač-trener, organizator igre Slaven Šijaković, koji je poznat kao izuzetno fer igrač i u zemlji i u inostranstvu, dobio crveni karton za potpuno nepostojeći prekršaj, već u 37. minuti utakmice. To je prije bilo probijanje protivničkog igrača. Jedan anonimni posjetilac na tribini te utakmice je u trenutku tog kontakta igrača Čelika i Rudara viknuo ”crveni” i sudije su krenule na konsultacije sa delegatom. Iako je delegat rekao da Šijaković nije za crveni, mlađahne ”iskusne” sudije su rekle: mi odlučujemo – to je ”crveni”. Zašto?
  3. RK Čelik je odavno predlagao da se u bh. rukometu, po ugledu na neke zemlje, ukinu kontrolori suđenja jer, čast izuzecima, po onoj izreci ”niti smrdi, niti miriši, ali se plaća”, ta funkcija je jednostavno nepotrebna. Većina ih se ne petlja u svoj posao… U 90 posto slučajeva svim sudijama napišu istu ocjenu (75). A ti hvališ kontrolore jer ti takvi odgovaraju. U interesu rukometa u BiH RK Čelik ponavlja incijativu: ukinuti poziciju delegata (kontrolora) a ulogu delegata neka ”igra” sudija broj 1.
  4. Na kraju, gospodine Zuko, jasno nam je što ti braniš mlade sudije iz Gračanice, jer ima ona narodna ”Ne laje kuca radi sela već radi sebe” – braniš sebe. I sretno Ti suđenje Seade Zuko i sudi kome i koliko ti daju poslodavaci, a što se RK Čelika tiče, ne želimo te ”do kraja tvog rukometnog sudijskog života” i tražimo Tvoje doživotno izuzeće.

Ne znamo da li znaš (vjerovatno znaš) da ti nemaš nekog ugleda ni u svojoj (sudijskoj) organizaciji. Prvo, zašto si skinut sa Premijer lige BiH? I drugo, nedavno je na jednoj utakmici jedan ugledni sudija dao žuti karton predstavniku ekipe jer mu je ovaj u šali rekao ”nemoj suditi kao Zuko”. Obrazloženje sudije je bilo da žutog kartona ne bi bilo da je spomenuo bilo kog drugog sudiju, a ne Zuku.

Na kraju, gospodine Zuko, osvrni se malo oko sebe, pogledaj se u ogledalo i preispitaj malo sebe i svoje suđenje.

Upravni odbor RK Čelika

Slični Članci

Novi Upravni odbor RK Čelika

Novi Upravni odbor RK Čelika

Redovna godišnja skupština Rukometnog kluba Čelik bila je posvećena sagledavanju objektivnih i subjektivnih okolnosti funkcionisanja kluba.

Pratite nas na Facebooku!