PRESS KONFERENCIJA RK ČELIKA – 03.02.2016.

celik-vogosca-press

• Na press konferenciji govoreno o gostovanju Čelika u okviru EHF Challenge Cup-a u Švicarskoj, te o ,,derbiju svih derbija” protiv RK Vogošće u subotu u Gradskoj areni

• Poziv svim ljubiteljima rukometa da podrže RK Čelik u Gradskoj areni

Današnja press konferencija u RK Čeliku imala je tri dijela:
• Dio kada su novinari kratko upoznati sa konačnom odlukom Kluba da se dupli meč osmine finala EHF Challenge Cupa igra u Švicarskoj;
• Zatim su predstavljena tri nova igrača RK Čelika i
• Govoreno je o derbi ,,utakmici godine” protiv RK Vogošće u subotu 6. februara u Gradskoj areni Zenica.

Konsolidacija Kluba

Pane Škrbić, predsjednik Rukometnog kluba ČelikNa samom početku press koferencije, predsjednik Kluba Pane Škrbić,  je istakao da se RK Čelik nalazi na putu pune konsolidacije, u svakom pogledu:
• Da je profukcionisao novi stručni štab koji sa igračima svakodnevno radi i po dva puta dnevno sa pet trenera: Meha Begovac, Seldin Rizvanović, Jasmin Salihefendić, Bojan Tepić, Šaćir Delić;
• Pojačali smo redove prvog tima, nakon odlaska tri standardna igrača došla su tri nova;
• Preduzeli smo opsežne aktivnosti na brojčanom jačanju kluba, posebno sa mladima, gdje već do kraja ove godine očekujemo oko 500 novih članova;
• Ojačali smo Upravni odbor i na tome putu će biti još novina;
• Imenovanjem v.d. izvršnog direktora dipl. pravnika, bivšeg rukometaša Nedima Šehića, poboljšali smo rad administracije kluba;
• Radimo na projektu dovođenja većeg broja publike u Arenu;
• Intenzivo se radi na sponzorskim ugovorima. Tako smo obezbijedili jakne za sve igrače, duple dresove i dukserice, što ćemo prezentirati na nekoj od narednih press konferencija;
• Aktivirali smo web stranicu Kluba, koja se svakodnevno puni novim vijestima – naglasio je predsjednik Škrbić.

Dva meča u Švicarskoj

Predstavnici Uprave kuba su obavijestili prisutne novinare da je RK Čelik donio definitinu odluku i o tome sa kolegama iz Wacker Thuna potpisao Ugovor u okviru Evropske rukometne federacije EHF da se oba meča, dakle dupli meč osmine finala kupa, igraju u Thunu, u Švicarskoj.

Sa strane Wacker Thuna, ugovor je potpisao generalni menadžer kluba, Thomas Fahrni, a u ime RK Čelika predsjednik Kluba, Pane Škrbić.

Utakmice se igraju 20. i 21. februara i to: 20. februara u subotu u 17.00 sati a drugi meč 21. februara (nedjelja) u 16.00 sati – rekli su predstavnici Čelika.

Na put kreće 16 igrača, dva trenera i fizioterapeut, te predsjednik Kluba kao vođa puta. Avionom se iz Sarajeva leti u 15.30 sati, 19. februara, preko Zagreba za Cirih, a povratak je planiran 22. februara, u ponedjeljak u 22.00 sata.

,,Ono za čim mi iz Čelika veoma žalimo – rečeno je na press konferenciji, je činjenica da zbog finansijskih uslova zaista nismo bili u mogućnosti odigrati tu domaću utakmicu ovdje, u Areni”.

Inače, poslovično precizni Švicarci su već isplanirali svaki minut boravka RK Čelika u Thunu.
Na kraju valja istaći i to da je RK Čelik jedina ekipa iz bivše Jugoslavije koja je ostala u bilo kom evropskom EHF kup takmičenju započetom u prošloj godini, a jedina ekipa koja je uz Čelik bila među 16 ekipa u osmini finala kupa je kragujevački Radnički, koji je odustao od daljeg takmičenja.

Predstavljena pojačanja

Na press konfereciji su predstavljena tri nova igrača Čelika, umjesto tri koja su otišla u prelaznom roku iz Kluba. Zajednička im je karakteristika da sva tri imaju po 22 godine, da je s njima, kao i sa povratkom dva mlada igrača u redove Čelika (Ajdin Tufekčić i Adnan Begagić), tim znatno podmladio ekipu igračima koji istovremeno imaju i bogato igračko iskustvo.

Srednji bek Nikola Matić rukomet igra već 12 godina. Počeo je u Spartaku u Subotici, a igrao je i u tri velika mađarska tima, izmedju ostalih i u dobro poznatom Pik Segedu.
Nikolino porijeklo je iz BiH: otac mu je rođeni Zavidovićanin, a majka Hercegovka. Odlično govori mađarski jezik.

Nikola Matić

– Odlično sam primljen u Zenici i od kolega u Klubu. Oduševljen sam Zenicom koja je i sportski grad i grad mladih. Igrao sam sedam godina u mađarskim prvoligaškim timovima i svojim iskustvom ću maksimalno doprinijeti ostvarenju sportskih ciljeva RK Čelika – rekao je Nikola Matić.

Stefan Bugarčić

Desni bek, ljevak Stefan Bugarčić, igra rukomet 10 godina. Rođeni je Beograđanin. Počeo je igrati u RK Sinđeliću, prošao je kroz poznatu rukometnu školu Beogradske Crvene Zvezde, igrao u Metaloplastici u Šapcu, a poslednju sezonu je proveo u Karvini u Češkoj Republici i dobro govori češki jezik.

I on je oduševljen gradom, prijemom i uslovima rada u Zenici.

– Rijetko koji evropski grad ima takvu arenu kao Zenica. Uslovi su ovdje odlični, stručni rad trenera takođe, drugovi su me dobro primili i nadam se najboljem – istakao je Bugarčić.

Lijevom krilu Marku Čabaiu je ovo prvo internacionalno iskustvo jer je do sada rukomet igrao u RK Crvenki i u RK Sivcu.
Za Marka kažu da po igri i borbenosti podsjeća na Boška Jolovića, takođe Crvenčanina, koji je miljenik zeničke publike, a sada radi u Saudiji Arabiji.Marko Čabai

-Ovdje je sve zaista fantastično! Već sam ranije dolazio u Zenicu koja je pravi grad rukometa! Kada mi trener ukaže povjerenje, na terenu ću se boriti kao lav! – kaže Marko Čabai.

Vogošća mora pasti!

Treći blok press konferencije u RK Čeliku je bio derbi utakmica sa RK Vogošćem.
Istaknuto je da je ovo najvažnija prvestvena utakmica ove godine, jer od nje zavisi ispunjavanje osnovnog ovogodišnjeg cilja – ,,Liga 4” Premijer lige BiH.

Zato je ovo – kažu u Čeliku – derbi svih derbija, koga će direktno prenositi državna televzija BH TV 1.

Zvaničan stav Kluba je: samo pobjeda dolazi u obzir, po bilo koju cijenu! Momci se ozbiljno spremaju za pravi rukometni rat, daće više od 100 odsto od sebe, znajući da je Vogošća u ovom tenutku veoma jaka, ali su im Čelikovci sa ove press konferecije poslali jasnu poruku: bodovi ostaju u Zenici!

I dodaju – ,,Čelik i RK Vogošća su veliki sportski prijatelji. Dva važna igrača RK Vogošće su igrala za Čelik: golman Adnan Šabanović, a reprezentativno desno krilo, Zeničanin Bečić, je i ponikao i dugo igrao za RK Čelik.

Prijatelji ostajemo, ali bodove ne damo!”– ističu u Čeliku.

Najmlađi u ekipi Čelika, 19-godišnji Hamza Hadžić, koji je kandidat za BiH reprezentaciju U 21, je optimista:Hamza Hadžić

– Daćemo od sebe 150 odsto i RK Vogošća mora pasti – kaže Hadžić.

Novajlija Stefan Bugarčić dodaje:

,,RK Vogošću ne poznajem, ali mi imamo odličnu ekipu! Pobjeda je naša! – kaže Bugarčić.

Nikola Matić ističe kako ga impresionira što Čelik ima vrlo iskusnu ekipu:

,,Ekipa u kojoj igraju moje kolege Davor Kadić, Aldin Begagić, Eduard Martić, Mirza Devenčić, Milan Duvnjak i drugovi može pobijediti svaku ekipu u Gradskoj areni! Tako i protiv Vogošće – pobjeda je naša! – kaže Matić

Marko Čabai kratko dodaje:

– Ginućemo na terenu i onda naša pobjeda nije upitna!

Šef Stručnog štaba Meha Begovac, međutim, upozorava:

Meha Begovac– Pobjeda nam je imperativ, ali moram upozoriti na oprez: Milan Duvnjak i Mirza Dervenčić imaju gripu i ne treniraju, Aldin Begagić i Stefan Bugarčić su povrijeđeni na utakmici sa Igmanom prošle subote i takođe ne treniraju. Ne znam da li će se oporaviti do subote. Ali moramo, kako predsjednik reče, u utakmicu ući sa 150 odsto snage i uzeti 3 neophodna boda – kaže Begovac.

Utakmica se igra u subotu sa počekom u 15.25 sati u Gradskoj areni Zenica.

Ponavljamo poziv svih učesnika press konferencije: dođite na ovu najvažniju utakmicu RK Čelika ove godine i podržite svoj Čelik!